ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Ευρέως γνωστά ως «green products» τα οικολογικά προϊόντα έχουν πλέον εισέλθει για τα καλά στις ζωές μας. 

Σε μια περίοδο όπου η κλιματική κατάσταση της Γης δεν είναι και στα καλύτερα της, εμφανίστηκε το 2019, ως μια ανάσα θα έλεγε κανείς, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904 που αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων που βλάπτουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι να ληφθούν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθεί μια σταθερή μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης κι επομένως μια μείωση των αποβλήτων.

Η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τον Νόμο 4736/2020, στον οποίο πρακτικά η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2019/904. Απώτερος σκοπός είναι η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας καθώς επίσης και η δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας στην οποία ο σχεδιασμός και η παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων γίνονται με πλήρη σεβασμό των αναγκών επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης, και στην οποία κατασκευάζονται και προωθούνται περισσότερο βιώσιμα υλικά.

Στα πλαίσια των συγκεκριμένων αλλαγών ένα νέο δεδομένο στην πραγματικότητά μας είναι τα οικολογικά ή πράσινα προϊόντα. Ως πράσινα προϊόντα εννοούνται αυτά τα οποία περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά, μειώνουν τα απόβλητα, εξοικονομούν ενέργεια ή νερό, χρησιμοποιούν λιγότερες συσκευασίες και μειώνουν την ποσότητα των τοξικών που απορρίπτονται ή καταναλώνονται. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων προϊόντων οδήγησε μεγάλο αριθμό καταναλωτών στην υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής καθώς και στην αλλαγή των συμβατικών μη οικολογικών προϊόντων. Στην αλλαγή αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πολλές εταιρείες κατασκευάζουν και προωθούν πράσινα προϊόντα, όπως επίσης και το ότι έχουν εισαχθεί στη ζωή μας οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων και η ανακύκλωση.

Ορισμένα πράσινα προϊόντα που κυκλοφορούν και αξίζει να αναφερθούν είναι :

  • οι βιοδιασπώμενες σακούλες
  • τα καλαμάκια μπαμπού
  • τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι
  • τα ποτήρια θερμό από ανοξείδωτο ατσάλι
  • οι οδοντόβουρτσες μπαμπού
  • το ανακυκλωμένο χαρτί
  • τα ποτήρια μπαμπού
  • οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες
  • το βιοδιασπώμενο οδοντικό νήμα
  • οι μπατονέτες μπαμπού κ.ά.

Το εξίσου θετικό είναι πως πολλές κατασκευάστριες εταιρείες έχουν αφαιρέσει ρυπογόνα μέταλλα από τα προϊόντα τους κι έχουν εισάγει στην κατασκευή τους οικολογικά υλικά. Τέτοια χαρακτηριστικά προϊόντα είναι :

  • οικολογικά σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών
  • οικολογικά καλλυντικά
  • οικολογικά απορρυπαντικά 
  • οικολογικά καθαριστικά προϊόντα κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την επιλογή των πράσινων προϊόντων. Τα πράσινα προϊόντα φέρουν επάνω στη συσκευασία τους οικολογικά σήματα ή πράσινα αυτοκόλλητα. Το σύστημα οικολογικής σήμανσης αφορά τόσο τρόφιμα όσο και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Ανάλογα με τη χώρα από την οποία κατασκευάζονται και το προϊόν το οποίο αφορούν, τα σήματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από σήματα που παρουσιάζουν την ενεργειακή κλάση ενός προϊόντος έως σήματα που αναγράφουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει παραχθεί με οικολογικά υλικά και με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα (ECOLABEL). Με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα επιβραβεύονται προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους : από την εξόρυξη πρώτων υλών, την παραγωγή, τη διανομή και τη διάθεση.

Αναζητείστε προϊόντα που φέρουν το Οικολογικό Σήμα που προσδιορίζει προϊόντα και υπηρεσίες με μειωμένη περιβαλλοντική επίπτωση. Υποτηρίζεται, πως περίπου 40.000 προϊόντα έχουν επιβραβευτεί με το Οικολογικό Σήμα της Ε.Ε. 

            Με γνώμονα το περιβάλλον και την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του πλανήτη μπορούμε με μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας να συνεισφέρουμε όλοι. Η γη είναι το σπίτι μας, ο χώρος που μας φιλοξενεί και δε θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Είναι ευκαιρία λοιπόν, να αναπτύξουμε την οικολογική μας συνείδηση και γιατί όχι να την κάνουμε τρόπο ζωής. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που μπορούν να επιφέρουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις