ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ


           Η άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών και των φυτών. Η ηλιοφάνεια της χώρας μας, μας αλλάζει προς το καλό τη διάθεση και μας φτιάχνει την ψυχολογία. Σε όλους μας αρέσει να βλέπουμε ανθισμένα λουλούδια και να μυρίζουμε το άρωμα των άνθεων, εκτός μερικών ατόμων που λόγο αλλεργιών παρουσιάζουμε και κάποια αντίθετα συναισθήματα. Παρ’όλα αυτά ένα μπαλκόνι με γλάστρες από τα αγαπημένα μας φυτά, βότανα και λουλούδια, μας προσφέρει όμορφα και χαρούμενα συναισθήματα, καθαρίζει την ατμόσφαιρα γύρω μας αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας προσφέρει και καλλιεργήσιμα προϊόντα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Πρωτού όμως ξεκινήσουμε να «στολίζουμε» το μπαλκόνι μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε και να προσέξουμε ούτως ώστε να μην φθάσουμε σε πολλά λάθη.

           Ξεκινώντας λοιπόν την οργάνωση του “ανθισμένου” μας μπαλκονιού, πριν αρχίσουμε δηλάδη την τοποθέτηση γλαστρών δαπέδου, τοίχου, στα κάγκελα ή όπου αλλού θέλουμε μέσα στο σπίτι πρέπει να σκεφτούμε τα εξής:

1. Πόσο ελεύθερο χώρο έχω;
Ο χώρος στον οποίο θα τοποθετήσουμε τα φυτά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ένας χώρος που είναι γεμάτος με γλάστρες και φυτά τα οποία είναι το ένα πάνω στο άλλο δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε τα ίδια τα φυτά αλλά ούτε και εμάς. Τα φυτά χρειάζονται το χώρο τους για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας ανάμεσά τους και να αποφεύγεται η μετακίνηση ζιζανίων από το ένα στο άλλο κι εμείς πρέπει να μπορούμε να κινηθούμε ανάμεσά τους ώστε να τα ποτίζουμε σωστά και να τα περιποιούμαστε.

2. Ποιά είναι η γεωγραφική θέση του μπαλκονιού μου;
Η γεωγραφική θέση του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν τα φυτά παίζει μεγάλο ρόλο κυρίως στα εξωτερικά και λιγότερο στα εσωτερικά. Στα εξωτερικά γιατί πρέπει να ξέρουμε τη φορά του αέρα και την ύπαρξη ηλιακής ακτινοβολίας και στα εσωτερικά γιατί πρέπει να βρίσκονται κοντά σε ήλιο και να αναπτύσσονται κανονικά.

3. Ποιά είδη φυτών είναι αυτά που μου αρέσουν και θέλω στο χώρο μου;
Το να διαλέξουμε τα φυτά που θέλουμε μας δίνει περισσότερο κίνητρο ώστε να τα προσέχουμε και να τα φροντίζουμε. Πρέπει να αποφεύγουμε είδη που μας λερώνουν αρκετά το χώρο ή μας δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα.

4. Έχω ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθώ με το μπαλκόνι μου;
Ο χρόνος είναι μεγάλος φίλος όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με τον «προσωπικό μας κήπο». Είναι κάτι που αφορά εμάς προσωπικά και πρέπει πρωτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση να ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε στο σπίτι μας ώστε να τα ποτίζουμε σωστά, να τα σκαλίζουμε και γενικά να ασχολούμαστε με αυτά.

5. Τι χρηματικό ποσό μπορώ να διαθέσω για να πάρω όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία;
Ο οικονομικός παράγοντας είναι αυτός που κινεί τα νήματα σε όλα στην καθημερινή μας ζωή, έτσι λοιπόν επηρεάζει και αυτή την επιθυμία μας. Η αγορά των υλικών απαιτεί χρηματικά ποσά τα οποία θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και να τα υπολογίσουμε πρωτού ξεκινήσουμε έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας.

6. Έχω τη σωστή πληροφόρηση για τις απαιτήσεις του κάθε είδους που θα χρησιμοποιήσω;
Προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε “βιαστική” κίνηση από ενθουσιασμό θα πρέπει να έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση. Αυτό απαιτεί μια καλή και σωστή έρευνα προκειμένου να συμπληρώσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε φυτό που θέλουμε να έχουμε στο χώρο μας. Απαραίτητες πληροφορίες όπως τις απαιτήσεις τους σε νερό, σε αέρα, σε ήλιο, το πως θα τα προστατέψουμε από τις καιρικές συνθήκες, να ξέρουμε το κατάλληλο χώμα που χρειάζονται και την κατάλληλη γλάστρα.

7. Τι μεγέθη και σχήματα γλαστρών θα χρειαστώ;
Οι γλάστρες είναι εν μέρει τα σπίτια των φυτών και η επιλογή τους είναι μια δύσκολη εργασία, προκειμένου να μην κάνουμε λάθος αγορές και καταλήγουμε με υλικά που στο τέλος μας είναι άχρηστα. Η επιλογή γλάστρας συνδέεται άρικτα με το προηγούμενου στοιχείου, τη σωστή δηλαδή πληροφόρησή μας για το κάθε είδος. Πρέπει να ξέρουμε πως αναπτύσσονται τα φυτά και πόσο χώρο χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

           Σκεπτόμενοι λοιπόν όλα αυτά και με αποφασιστικότητα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να καλοπίζουμε το χώρο μας με γλάστρες και να του δίνουμε ζωή.
Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα λοιπόν, αυτόματα μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα είδη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάσει του χρόνου μας και των επιθυμιών μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις