ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Ιούλιος...

Επίσημα καλοκαίρι λοιπόν, κάτι που πλέον έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές. Αν αναλογιστεί κανείς τις εκτάσεις που χάνονται ετησίως από πυρκαγιές, είτε αυτές είναι φυσικές, είτε ανθρωπογενείς, θα συνειδητοποιήσει το πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν στο κλίμα αλλά και το περιβάλλον.

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό το "βαρύ" τίτλο, για να μπορέσω να αποτυπώσω με λίγες λέξεις το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή : medforest.net

Σύμφωνα με έρευνες, οι πυρκαγιές, και μάλιστα οι δασικές, έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια προκαλώντας τεράστιες ζημιές στη βιοποικιλότητα κάτι που οδηγεί στην εξαφάνιση φυτών και ζώων. Οι πυρκαγιές είναι υπεύθυνες για την απώλεια της φυσικής αναγένησης και τη ταυτόχρονη μείωση της δασικής κάλυψης. 

Στην Ελλάδα, η αύξηση των δασικών πυρκαγιών το 2022, έχει πλέον ξεπεράσει το 500% συγκριτικά με το μέσο όρο της περιόδου 2008-2021 !! 
Το 2021 χαρακτηρίστηκε ως η μακράν χειρότερη χρονιά των τελευταίων 13 ετών όσον αφορά τη συνολική καμένη έκταση στην Ελλάδα. Σε ένα έτος, χάθηκαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα, αριθμός εξωπραγματικός αν σκεφτούμε πως προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της τελευταίας 8ετίας (2013 – 2020).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με το που μπήκε ο Ιούλιος και πρωτού ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε αναδασώσεις, άρχισαν να εκδηλώνονται και ΝΕΕΣ πυρκαγιές κάτι που αυτόματα μας κάνει να πούμε "Τι θα γίνει άραγε φέτος;
Τη Δευτέρα 4/7/2022, η Πυροσβεστική Υπηρεσία  ανακοίνωσε πως 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει πολύ υψηλός και για τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές.

Πηγή : abc.net.au

Η εικόνα ενός καμένου δάσους είναι θλιβερή. Η εικόνα ενός καμένου σπιτιού, μιας χαμένης περιουσίας ή ακόμα χειρότερα μιας ζωής (ανθρώπου ή ζώου), είναι εικόνα που σου προκαλεί πόνο και ταυτόχρονα σε γεμίζει ερωτήματα. 

"Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό;"
"Γιατί τα σκεφτόμαστε όλα όταν ήδη γίνει το κακό και μετά τα ξεχνάμε;"
"Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση;"
"Γιατί χωλαίνει ο κρατικός μηχανισμός;"
"Γιατί 'ότι γίνεται πέρσι το ξεχνάμε σα να μην έγινε τίποτα;"
"Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα και πρόληψη;"

Πρόληψη.... αυτή η πρόληψη!!
Μία λέξη, μία διαδικασία που μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά και όμως εμείς την αγνοούμε. 

Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να προκληθούν είτε από ανθρώπινους παράγοντες είτε από φυσικά αίτια. Και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, πολλές καταστροφές θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, αν είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι καθαρισμοί στις δασικές εκτάσεις, αν υπήρχαν περιπολίες στις δασικές περιοχές, αν όλοι νοιάζονταν λίγο περισσότερο!

Θλίβομαι γιατί ακούω να επιρρίπτουν όλοι ευθύνες στα πευκοδάση (γιατί είναι "κακά" τα πευκοδάση) και στη ζέστη. Λες και είναι αυτοί υπαίτιοι για τις πυρκαγιές. 
Δε σκέφτονται όμως το τι ευθύνεται για τις δασικές πυρκαγιές. Γιατί και ο καύσωνας αν δε βρει νεκρή ύλη μέσα στο δάσος, δε θα ξεκινήσει μια φωτιά. Ή κι αν ξεκινήσει με κάποιο τρόπο, δε θα μπορέσει να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα. 

Κι έτσι βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία και η σωστή προστασία των δασών και κατά συνέπεια και προστασία της ζωής.
Κι όταν αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Γης, όλοι κοιτάνε μόνο τα ορυκτά καύσιμα. 
Κανείς δε μιλάει για τα καμένα και υποβαθμισμένα εδάφη. 
Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
Κανείς δε σκέφτεται το μέλλον του πλανήτη και τι μπορεί να σημαίνουν οι δασικές πυρκαγιές για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε αφήνω με βαριά καρδιά και θλίψη για το τι μέλλει γενέσθαι.. Μέχρι το επόμενο post, 

#SaveTheForests 
#SaveTheEarth & 
#ThinkGreenLiveGreen 💚

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις