ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ part #2 – ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κι αφού σε άφησα να αφομοιώσεις το προηγούμενο post και να καταλάβεις τι είναι η κομποστοποίηση, σου βάζω και link αν δε το είχες διαβάσει, κομποστοποίηση part #1 σήμερα θα σου μιλήσω για το κομμάτι της κομποστοποίησης που σου υποσχέθηκα, το πως γίνεται.

Η κομποστοποίηση ως μια μορφή «ανακύκλωσης» αποτελεί μέρος μιας κυκλικής διαδικασίας μείωσης αποβλήτων (το γνωστό reduce waste) και είναι ένα βασικό κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Η οικιακή κομποστοποίηση μας επιτρέπει να εκτρέπουμε ορισμένα από τα οργανικά απορρίμματα που παράγουμε στο σπίτι μας από τους χώρους υγειονομικής ταφής και να τα μετατρέπουμε σε κάτι πρακτικό, όπως είναι το λίπασμα, για τις αυλές μας.

Κομποστοποίηση

Όπως αναφέρει το NRDC (Natural Resources Defense Council), η ανακύκλωση τροφίμων και άλλων οργανικών αποβλήτων σε κομπόστ επιφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, όπως είναι::

  1. η βελτίωση της υγείας του εδάφους,
  2. η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,
  3. η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών καθώς και
  4. ο μετριασμός των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικοί τύποι κομποστοποίησης για την αυλή: η ψυχρή (ή παθητική) κομποστοποίηση και η ζεστή (ή ενεργητική) κομποστοποίηση. Με τη ψυχρή, η διάσπαση της οργανικής ύλης γίνεται αργά, αλλά απαιτεί λιγότερη προσπάθεια και συντήρηση. Αντίθετα, με τη ζεστή η κομποστοποίηση είναι πιο γρήγορη, αλλά ταυτόχρονα περισσότερο διαχειριζόμενη.


Tip #1 : Η κρύα κομποστοποίηση είναι απλώς να αφήνεις τη Μητέρα Φύση να κάνει τη δουλειά της με ελάχιστη παρέμβαση από μέρους σου.

Tip #2 : Η ζεστή κομποστοποίηση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τη διατήρηση του άνθρακα και του αζώτου στη σωστή αναλογία προκειμένου να αποσυντεθούν τα οργανικά απόβλητα.


Στην Ευρώπη που λες, υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση και για το λόγο αυτό υπάρχουν πράσινα σημεία ανακύκλωσης/κομποστοποίησης στις γειτονιές. Υπάρχουν τοποθετημένοι μικροί αυτόματοι μηχανικοί κομποστοποιητές οι οποίοι έχουν κατασκευαστικά και τεχνολογικά τη δυνατότητα παραγωγής ώριμου κομπόστ.

Τώρα θα μου πεις, στην Ελλάδα τι γίνεται ρε κοπελιά;

Ε, εδώ μου βάζεις τα δύσκολα.... Ακόμα δυστυχώς δεν υπάρχουν οργανωμένες δημοτικές ή κοινοτικές ενέργειες για την προώθηση της κομποστοποίησης.

Αν με ρωτήσεις αν θα έπρεπε, θα σου πω «φυσικά και θα έπρεπε».

Θέλω να πιστεύω όμως πως στην προσπάθεια εφαρμογής της βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι θα γίνει. Τώρα το πότε είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο τίποτα δεν μας εμποδίζει να ελπίζουμε!!


Tip #3 : Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μια εύκολη διαδικασία και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σπίτι με αυλή αλλά και σε διαμέρισμα!


Μπορεί λοιπόν ακόμα να μην υπάρχουν οργανωμένες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν μεμονωμένα νοικοκυριά που κάνουν κομποστοποίηση μόνα τους. Συνήθως η κομποστοποίηση αυτή γίνεται σε αυλή ή γενικά σε εξωτερικό χώρο.

Κομποστοποίηση σε αυλή.
Για να ξεκινήσεις κομποστοποίηση στην αυλή σου, θα χρειαστείς μια κατασκευή η οποία θα παρέχει καλό αερισμό στο εσωτερικό της, χώμα με γεωσκώληκες, χαρτί ή χαρτόνι και οργανική ύλη. Για να γίνει σωστά η διαδικασία αποσύνθεσης της οργανικής ύλης χρειάζεται αέρας έτσι
ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες και να αποσυνθέσουν τα απορρίμματά σου. Βέβαια, αν δε θέλεις να κάνεις ξύλινες κατασκευές, μπορείς πολύ απλά να προμηθευτείς έναν κάδο κομποστοποίησης (μεγέθους ανάλογου με το μπαλκόνι ή την αυλή σου) και να ξεκινήσεις τη διαδικασία κομποστοποίησης εκεί.


Κάδος κομποστοποίησης εξωτερικού χώρου.

Κάδος κομποστοποίησης εσωτερικού χώρου.

Για σένα που μένεις σε διαμέρισμα και δεν έχεις μεγάλο εξωτερικό χώρο ή αυλή, έχω έτοιμη τη λύση!! Πλέον, μπορείς να προμηθευτείς από το εμπόριο (και σε οικονομική τιμή) έναν κάδο κομποστοποίησης. Οι κάδοι αυτοί είναι κατασκευασμένοι ειδικά για αυτή τη χρήση και πολλοί από αυτούς διαθέτουν και πορτάκι στο κάτω μέρος τους για να μπορείς να παίρνεις εύκολα το έτοιμο κομπόστ σου. Οι κάδοι κομποστοποίησης εσωτερικού χώρου είναι πιο μικροί (μέχρι 10-12 λίτρα) και περιέχουν φίλτρο ενεργού άνθρακα για να περιορίζουν τις οσμές. Ιδανικά μπορείς να τον τοποθετήσεις είτε κάτω από το νεροχύτη, είτε σε κάποιο άλλο σκιερό σημείο στην κουζίνα σου για να υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση. 


Όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις για να ξεκινήσεις την κομποστοποίησή σου, να θυμάσαι ότι μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι μικρό και όσο περνάει ο καιρός να το εξελίξεις. Ακόμη κι αν αποφασίσεις να μείνεις με το "κάτι μικρό", πίστεψε με κι αυτό το μικρό όπως το λες, είναι κάτι. Κάθε μικρή αλλαγή μετράει.  

Αυτά είχα να σου πω για την κομποστοποίηση κι αν έχεις κάποια απορία ή ερώτηση, μπορείς να με ρωτήσεις!!

Until next time, stay safe, stay green! 💚

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις