ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

 

         Το άγχος και το στρες αποτελούν πλέον ένα τεράστιο μέρος της ζωής μας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να τα θεωρούμε «φυσιολογικά». Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 75% των ανθρώπων έχει αυξημένα επίπεδα άγχους ή πάσχει από χρόνιο στρες. Συγκεκριμένα, πολλοί ανέφεραν πως ένιωσαν τόσο άγχος που είχαν συγκλονιστεί ή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Αυτό έχει συνδεθεί είτε με την εργασία, είτε με οικονομικά προβλήματα, είτε ακόμα και με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Βασικοί παράγοντες που αυξάνουν το στρες, είναι οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η αβεβαιότητα μέσα στην οποία ζούμε, καθώς και τώρα πλέον στους καιρούς της καραντίνας η δυσκολία και η πίεση του εγκλεισμού.

         Η αυξημένη αυτή πίεση έχει οδηγήσει πολλούς στην αναζήτηση ηρεμίας με φυσικούς τρόπους και πιο συγκεκριμένα μιας και ο καιρός το επιτρέπει, σε αφεψήματα βοτάνων. Τα αφεψήματα βοτάνων από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούνταν ιδιαίτερα βοηθητικά και αποτελεσματικά έναντι του άγχους και του στρες. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θεραπεία ή αντικαθιστούν φαρμακευτική αγωγή για τους πάσχοντες, έχουν ωστόσο χαλαρωτικές ιδιότητες.

         Εδώ και χρόνια, η βοτανοθεραπεία και η αρωματοθεραπεία συστήνονται για την καταπολέμηση του στρες. Ορισμένα από τα βότανα τα οποία υποστηρίζονται ότι βοηθούν στην μείωση του στρες είναι :

1. Χαμομήλι - Matricaria chamomilla

Το χαμομήλι είναι ένα χαλαρωτικό βότανο που βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας όπως και του άγχους. Η κατανάλωσή του ως αφέψημα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας καθώς δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη. Μπορεί είτε να καταναλωθεί ως απλό αφέψημα χαμομηλιού είτε να συνδυαστεί και με άλλα βότανα όπως είναι η λεβάντα, λουίζα κ.ά.. Εκτός από αφέψημα, χρησιμοποιούνται  και τα εκχυλίσματα χαμομηλιού σε διάφορα καλλυντικά ή σαμπουάν. Συναντάται σε ορεινές περιοχές και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών.

2. Βαλεριάνα - Valeriana officinalis

Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου καθώς και της υπερέντασης. Συμπεριλαμβάνει μια σειρά ελαίων που έχουν αγχολυτικές, ηρεμιστικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Προσφέρει ανακούφιση σε σοβαρές καταστάσεις άγχους ή αϋπνίας. Καταναλώνεται ως αφέψημα αλλά και το έλαιό της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά προϊόντα ή και αρώματα. Στην Ελλάδα είναι ένα αυτοφυές φυτό, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική χώρα, και προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα.


3. Μελισσόχορτο - Melissa officinalis

Το μελισσόχορτο μοιάζει εξωτερικά με τη μέντα καθώς ανήκει στην οικογένειά της. Είναι ένας πολυετής θάμνος και αποτελεί καταπραϋντικό για τις παθήσεις του νευρικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στο στρες και την ένταση ακόμα και σε περιπτώσεις διαταραχών ύπνου. Έχει χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα. Αποτελεί κοινή προσθήκη στο τσάι μέντας, κυρίως λόγω της συμπληρωματικής του γεύσης. Χρειάζεται φως και ζεστό περιβάλλον για να ανθίσει και συναντάται παντού στην Ευρώπη.

4. Πασιφλόρα - Passiflora incarnate

Η πασιφλόρα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της νευρικότητας και του άγχους. Εμφανίζεται σε αλσύλλια, διαταραγμένες περιοχές, κοντά σε όχθες ποταμών, στις άκρες του δρόμου και στους σιδηροδρόμους κι ευδοκιμεί σε περιοχές με άφθονο ηλιακό φως. Η πασιφλόρα έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο με την πεποίθηση ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του άγχους, την αϋπνία ή την υπέρταση. Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα και πολλές φορές έχει αναφερθεί πως βραχυπρόθεσμα εμφανίζει οφέλη σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί χρειάζεται άμεσο και πολύ ηλιακό φως και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

5. Βιθανία - Withania somnifera

Η βιθάνια γνωστή συνήθως ως ashwagandha ή ινδικό τζίνσενγκ και η ρίζα του, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται ξηρά πετρώδη εδάφη με αρκετό ήλιο, ενώ αντέχει και σε μερικώς σκιαζόμενα μέρη. Έχει αναφερθεί πως καταπολεμά αρνητικές επιπτώσεις του στρες και μειώνει το άγχος. Επίσης ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται σκόνη βιθανίας σε ροφήματα ή στην παρασκευή σπιτικών συνταγών.

6. Λεβάντα - Lavandula angustifolia

Η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρέως στη βοτανοθεραπεία και χρησιμοποιείται είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό και με άλλα βότανα. Είναι ένα φυτό αυτοφυές, πολύκλαδο και προτιμά εδάφη γόνιμα και πλούσια σε ασβέστιο. Αναφέρεται πως έχει καταπρϋντικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα και βοηθά σε νευρολογικές και ψυχολογικές παθήσεις.
Σε μικρές ποσότητες είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και χρησιμοποιείται ευρέως και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Από τη λεβάντα παρασκευάζεται αφέψημα από τα άνθη της ενώ το έλαιό της χρησιμοποιείται σε αρωματοθεραπείες.

         Όλα αυτά τα βότανα είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αυτών που εμφανίζουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Έχει παρατηρηθεί πως στη μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει πολύ ο διαλογισμός, η γυμναστική καθώς και η επαφή με τη φύση και τα ζώα. Το βέβαιο είναι πως κανένας δεν θέλει μια αγχώδη ζωή και όλοι αναζητούν τρόπους χαλάρωσης.

         Είναι σημαντικό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρίσκουμε μέσα, είτε μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, προκειμένου να ηρεμούμε και να χαλαρώνουμε. Η μείωση του άγχους οδηγεί σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, μειώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα ψυχολογικά προβλήματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό και την ευζωία.  

 

*Η παραπάνω αναφορά έχει σκοπό να αναδείξει τις χαλαρωτικές ιδιότητες των βοτάνων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προτεινόμενη θεραπεία*

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις