"ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ" : ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

           Τα αιθέρια έλαια είναι « συμπυκνωμένες υδρόφοβες ουσίες που προέρχονται από αρωματικά φυτά μέσω της διαδικασίας της απόσταξης ». Πρόκειται για πτητικά έλαια, που προέρχονται από τα φυτά κι έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του φυτού από το οποίο εξάγονται. Εξάγονται από τα φυτά κυρίως μέσω απόσταξης ( με ατμό ή με νερό ) και δευτερευόντως  μέσω ειδικών πρεσών, με διαλύτες και με ψυχρή πίεση. Συναντώνται κατά κύριο λόγο σε κύτταρα, που λειτουργούν ως φυσικοί αποθηκευτικοί  χώροι για το φυτό και ονομάζονται ελαιογόνοι αδένες.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Οι οικογένειες των φυτών που κυρίως περιέχουν αιθέρια έλαια είναι :

 - Apiaceae (Umbelliferae)  
 - Asteraceae (Compositae) 
 - Lamiaceae (Labiatae)    
 - Lauraceae 
 - Myrtaceae 
 - Pinaceae   
 - Rutaceae 


Χρήσεις :
i) στην αρωματοποιία
ii) στην σαπωνοποιία  
iii) στην κοσμητολογία 
iv) στην μαγειρική  
v) σε φάρμακα 
vi) σε απορρυπαντικά

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από τις οποίες είναι :

1. αντισηπτικές
2. αντιφλεγμονώδεις
3. αποσμητικές
4. αντικαταθλιπτικές
5. ηρεμιστικές
6. αντιβακτηριδιακές
7. επουλωτικές
8. χωνευτικές
9. απωθητικές

10. αναλγητικές


           Χρησιμοποιούνται πολύ από τους ανθρώπους που ακολουθούν ομοιοπαθητική ιατρική κι από αυτούς που έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους τα βιολογικά προϊόντα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις μέρες μας σαν αποσμητικά χώρου και σαν χαλαρωτικά.  
Αιθέριο έλαιο μέντας.
Είναι διαλυτά στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες όμως έχουν πολύ μικρή διαλυτότητα στο νερό. Χαρακτηριστικό τους είναι η πολύ χαμηλή πυκνότητα, μικρότερη από του νερού πράγμα που επιτρέπει το διαχωρισμό τους κατά την υδροαπόσταξη.
Σε θερμοκρασία δωματίου έχουν υγρή μορφή και όταν θερμαίνονται γίνονται πτητικά και βγάζουν το άρωμά τους. 

           Η ποιότητα και η σύστασή τους εξαρτάται από τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά και ποικίλουν από είδος σε είδος.

           Η γνησιότητα και η καθαρότητα τους μπορεί να αναγνωριστεί από την υφή τους, η οποία θα πρέπει να μην είναι ιδιαίτερα λιπαρή, από την τιμή τους καθώς μια μεγάλη ποσότητα φυτών δίνει μια πολύ μικρή ποσότητα ελαίου όπως και από την σωστή συσκευασία, η οποία θα πρέπει να είναι σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι καλά σφραγισμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις