ΣΕΛΟΖΙΑ : ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ

           Έχοντας καταλάβει όλοι πλέον την πετριά μου με τα φυτά, συνεχίζω να λαμβάνω φυτά για δώρα! Μπορώ να πω ότι ένα γλαστράκι, σπόροι ή βολβοί είναι μερικά από τα καλύτερα δώρα που μπορεί κανείς να κάνει σε κάποιον που τα βλέπει και χαζοχαίρεται! Έλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο γλαστράκι το οποίο και άρχισα να φροντίζω από την πρώτη μέρα. Για να ξεκινήσω λοιπόν να το προσέχω έπρεπε να μάθω κάποια βασικά χαρακτηριστικά του, τις απαιτήσεις του και τα “χούγια” του. Έκατσα, έψαξα και βρήκα αρκετές πληροφορίες και τις μοιράζομαι και αυτές μαζί σας, προτρέποντάς σας ταυτόχρονα να πάρετε κι εσείς μια, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δε χρειάζεται να είσαι συνέχεια “πάνω από το κεφάλι της”.

           Η σελόζια λοιπόν σαν είδος φέρει την ονομασία Celosia sp.κι ανάλογα με το πιο είδος διαλέγει ο καθένας διαφοροποιούνται τόσο η ονομασία της όσο και η εμφάνισή της. Ανήκει στα Αγγειόσπερμα φυτά, στην οικογένεια Amaranthaceae της τάξης Caryophyllales (Καρυοφυλλώδη). Η σελόζια είναι ένα δικοτυλήδονο, ποώδες μονοετές φυτό με φύλλα απλά. Εμφανίζεται σε όμορφους και έντονους χρωματισμούς και πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Η σελόζια ανήκει στα καλωπιστικά φυτά και μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο.

           Η δική μου είναι η
Celosia argentea
           Έχει τροπική προέλευση και είναι γνωστό με την ονομασία “χτένα του ασημί κόκκορα”. Είναι ετήσιο φυτό και καλλιεργείται σε κήπους και σε γλάστρες. Η περίοδος άνθισης του είναι άνοιξη-καλοκαίρι και τα άνθη του είναι ερμαφρόδυτα. Οι σπόροι του είναι πολύ μικροί γι'αυτό και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες κατά τη φύτευσή τους.
Η σελόζια θέλει καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και έχει σημαντικά χαμηλές απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται πότισμα μόλις το χώμα της αρχίσει να στεγνώνει κι αυτό σε μικρές ποσότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φυτό τροπικής προέλευσης, πράγμα που επίσης σημαίνει ότι χρειάζεται θερμό περιβάλλον και αντέχει τις υψηλές καλοκαιρινές μεσογειακές θερμοκρασίες.
Τα άνθη της μπορούν να παραμείνουν ακέραια για περίπου δύο μήνες και αυτός ο χρόνος μπορεί να παραταθεί με αφαίρεση των νεκρών και χαλασμένων λουλουδιών. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 0,60 μέτρα και οι χρωματισμοί της είναι ροζ, μωβ και φουξια. Ο βλαστός της έχει χαρακτηριστικό φουξ-πράσινο χρωματισμό και τα φύλλα της είναι πρασινομωβ.

 

           Είναι λοιπόν ένα φυτό όμορφο και μικρό σε απαιτήσεις. Είναι ένα είδος κατάλληλο για όλους τους “τεμπέληδες” που θέλουν να έχουν γλαστράκια αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν. Διαλέγοντας διάφορα είδη τροπικά μπορούμε με λίγο κόπο να έχουμε άριστα αποτελέσματα και ένα χώρο που μας φτιάχνει τη διάθεση.

           Εγώ θα μεταφυτεύσω το γλαστράκι μου και προσπαθήσω να αυξήσω σιγά σιγά τα γλαστράκια στο μπαλκόνι μου για να δώσω λίγο χρώμα στην τσιμεντένια πολυκατοικία και χαμόγελα σε 'μενα! Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία για να ζωντανέψουμε το χώρο μας και να νιώσουμε κι εμείς οι ίδιοι καλύτερα!

Σχόλια

  1. Καλημέρα νομίζω ότι παραποτισα το λουλούδι τι κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Επειδή υπάρχει πάντοτε η πιθανοτήτα να ρίξαμε παραπανίσιο νερό στο φυτό μας, αρχικά δεν χρειάζεται άγχος! Μπορείτε απλά να καθυστερήσετε να ποτίσετε ξανά για μερικές ώρες, καθώς το υπερβολικό μπορεί να βλάψει το φυτό σας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επιλέξτε να ξαναποτίσετε μόλις παρατηρήσετε ότι το χώμα είναι στέγνο και το φυτό σας έχει ανάγκη από νερό!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις