Ο ΡΟΖ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ : ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

        Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτερα ανήκουν στην οικογένεια Phoenicopteridae κι είναι χαρακτηριστικά ροζ πτηνά που συναντώνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ κοινωνικά είδη και διαμένουν σε ρηχές λιμνοθάλασσες και λίμνες. Έχουν πολύ ψηλά πόδια και πολύ ψηλό λαιμό και συνήθως στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο το κρύβουν στον κορμό του σώματός τους. Τρέφονται με ασπόνδυλα (κυρίως γαρίδες) καθώς και πολλά υδρόβια φυτά. Είναι πτηνά με χαρακτηριστικό γαμψό ροζ ράμφος με μαύρο χρωματισμό στην άκρη του. Το σχήμα και το μέγεθος του ράμφους τους τα βοηθάει να τρέφονται τόσο σε ρηχά όσο και σε βαθιά νερά. Τα πόδια τους είναι μεμβρανοειδή και τους παρέχουν μεγάλη σταθερότητα.

        Τα φλαμίνγκο έχουν ανεπτυγμένη ικανότητα να πετάνε, κάτι που δικαιολογείται και από το γεγονός ότι είναι μεταναστευτικά. Αυτό σημαίνει πως καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με το πέταγμά τους ενώ το φθινόπωρο και την άνοιξη κατακλύζουν τους υγροτόπους. Ζουν σε αποικίες κάθε μία από τις οποίες μπορεί να αποτελείται με χιλιάδες πτηνά. Συγκεντρώνονται μαζί τόσα πολλά σε αριθμό για να προστατεύονται από τα αρπακτικά και τους υπόλοιπους κινδύνους. Όσον αφορά τους ήχους των φλαμίνγκο, θεωρούνται πολύ θορυβώδη πτηνά. Προκαλούν ευδιάκριτους θορύβους και φωνητικές κραυγές.  

        Είναι πτηνά που σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς ζευγαριών και υπερασπίζονται τις περιοχές που φωλιάζουν. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά συμβάλλουν από κοινού στην κατασκευή της φωλιάς και στην προστασία της. Υπερασπίζονται επιθετικά τα αυγά τους και όταν αυτά εκκολαφθούν και εξέλθουν οι νεοσσοί τους ταΐζουν. Όταν οι νεοσσοί φτάσουν τις 7 – 12 ημέρες ζωής τους, τότε απομακρύνονται από τις φωλιές τους και ελέγχουν το γύρω περιβάλλον.

        Το χαρακτηριστικό τους ροζ χρώμα το αποκτούν όσο μεγαλώνουν ενώ όταν είναι νεαρά έχουν πιο λευκό έως γκριζωπό χρώμα. Το χρώμα του τριχώματος των φλαμίνγκο αποτελεί κι ένα δείκτη υγείας των πτηνών. Όσο πιο έντονο και ζωντανό είναι το χρώμα τους, τόσο πιο υγιή και σωστά τρεφόμενα είναι τα πτηνά.

        Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και στη χώρα μας συναντάται το Κοινό Φοινικόπτερο και η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus roseus. Αποικεί κυρίως σε παράκτιες περιοχές (λίμνες, λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλυκές κι εκβολές ποταμών) σε μεγάλες αποικίες. Έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να φτάσει εώς και τα 33 έτη στη φύση και η αυστηρή προστασία του στις περιοχές της Μεσογείου έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του και στη δημιουργία αποικιών. Το συγκεκριμένο είδος προσπάθησε αρκετές φορές να φωλιάσει στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Μερικές περιοχές της Ελλάδας στις οποίες μπορεί κανείς να δει φλαμίνγκο είναι :

  1. Λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες
  2. Υγροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα
  3. Λίμνη Βιστωνίδα στα σύνορα Ξάνθης – Ροδόπης
  4. Δέλτα Νέστου στην Ξάνθη
  5. Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη
  6. Χορταρόλιμνη – Ασπρολίμνη – Αλυκή στη Λήμνο
  7. Αλυκές Ψιλής Άμμου στη Σάμο και αλλού.

        Ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Πουλιών στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, κατατάσσουν το φλαμίνγκο στα είδη Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC).

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά είδη που έχει εκτιμηθεί ότι δεν ανήκουν στις κατηγορίες Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα, Τρωτά ή Σχεδόν Απειλούμενα. Συνήθως είναι σχετικά κοινά ή ευρέως διαδεδομένα είδη.

        Το γεγονός ότι δεν ανήκουν στα είδη υπό εξαφάνιση δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να φροντίζουμε για την διαβίωσή τους. Χρειάζονται το χώρο τους, ένα καθαρό και αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον και την ηρεμία που αυτό παρέχει. Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προφυλάσσουμε τις προστατευόμενες περιοχές και όλους τους υγροτόπους έτσι ώστε τα είδη πανίδας και χλωρίδας που βρίσκονται σε αυτούς να διαβιούν όπως αυτά επιθυμούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις