21η ΜΑΡΤΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ

         


         Η 21η Μαρτίου από το 1971 είχε χαρακτηριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Δασών το 2012 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

         Η συγκεκριμένη Ημέρα γιορτάζει και ευαισθητοποιεί τη σημασία όλων των τύπων δασών του πλανήτη. Αυτή η κίνηση σκοπό είχε να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους. Να μπορέσουν μέσα από δράσεις να αντιληφθούν τη σημασία των δασών στις ζωές μας και να αναπτύξουν ένα αίσθημα ευαισθησίας προς αυτά.

         Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, οι χώρες ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν δάση και δέντρα, όπως εκστρατείες φύτευσης δέντρων. Εκδηλώσεις διοργανώνονται από πανεπιστήμια, περιβαλλοντικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες. 

         Το θέμα για κάθε Διεθνή Ημέρα Δασών επιλέγεται από τη Συνεργατική Συνεργασία για τα Δάση. Το θέμα για το 2021 είναι "Αποκατάσταση δασών : μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία". Το φετινό θέμα εντάσσεται στην δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. 

         Η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των κρίσεων βιοποικιλότητας. Παράγει επίσης αγαθά και υπηρεσίες για βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. 

         Τα δάση είναι ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό με και ανυπολόγιστη σημασία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Καλύπτουν το 30% της έκτασης γης παγκοσμίως και φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά χερσαία είδη φυτών και ζώων. Είναι ένας φυσικός πόρος που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομική, πολιτιστική και κυρίως περιβαλλοντική ανάπτυξη, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι λειτουργίες ενός δάσους είναι πολλές και όλες εξίσου σημαντικές για τη διαβίωση των ζωντανών οργανισμών. 

         Η υποβάθμιση και η εξαφάνιση των δασών είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης επέμβασης καθώς η προστασία των δασών μας έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Η βιώσιμη χρήση των δασικών εκτάσεων είναι αυτή που θα μπορέσει να καταπολεμήσει την υποβάθμιση και την ερημοποίηση των εδαφών. Δεν είναι λίγες οι φορές που σημαντικά προβλήματα παρατηρήθηκαν σε κατεστραμμένες περιοχές ή σε περιοχές που παλαιότερα υπήρχε ένα φυσικό δάσος.  Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε τα δάση μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.  

         Ας ξεκινήσουμε με αφορμή τη σημερινή ημέρα να μεριμνούμε για την διατήρηση των δασών και την υιοθέτηση μιας φιλικής προς αυτά συμπεριφοράς. 

Προστατεύουμε τα δάση, προστατεύουμε τη ζωή!!  🌳

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις