ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : ΑΝΑΣΑ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


           Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που προέρχονται από ανανεώσιμους πόρους, δηλαδή από πόρους που δεν τελειώνουν και συνεχώς ανανεώνονται. Το γεγονός αυτό τις καθιστά άκρως σημαντικές για τη διατήρηση της αειφορίας στο περιβάλλον διότι ακολουθούν στο έπακρο την αρχή της αειφορίας. Σημαντικές γιατί πρακτικά δεν τελειώνουν ποτέ,  γιατί η χρήση τους είναι άκρως οικολογική και φιλική με το περιβάλλον και γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο, σε μεγάλο βάθος χρόνου, πιο οικονομικές.

           Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μη ορυκτές και χρησιμοποιούν εκμεταλλεύσιμη ενέργεια από τον άνεμο, το νερό, τον ήλιο, το έδαφος και υλικά που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς, κοινώς τη βιομάζα. Περιλαμβάνουν λοιπόν «υλικά» που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση και δεν τελειώνουν. Ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται η ενέργεια διακρίνουμε την αιολική, την υδροθερμική και υδροηλεκτρική, την ηλιακή, τη γεωθερμία κ.ά. Μπορούνε να χρησιμοποιηθούν συνολικά, σε κρατικές εγκαταστάσεις, καθώς και ατομικά, σε οικιακές κατασκευές.

           Με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή αλλιώς της πράσινης ενέργειας βοηθάμε τον πλανήτη έναντι στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της εκπομπής αερίων που είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα οποία προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Η διαφορά στα ποσοστά άνθρακα που εκλύονται με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων σε σχέση με των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μεγάλα και έχει αποδειχθεί πως η θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη με τη χρήση τους μπορεί να έχει τη μικρότερη δυνατή αύξηση. Κι εκτός από τον πλανήτη και τη θερμοκρασία του, προστατεύουμε κι εμάς. Κάνουμε τον αέρα που αναπνέουμε πιο καθαρό και με λιγότερες τοξικές ουσίες.   

           Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εγκεκριμμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκανε ένα μεγάλο βήμα εκδίδοντας την οδηγία για τις ανανεώσιμες ενέργειες. Στόχος της είναι να καλυφθεί το 20% των ενεργειακών της αναγκών από τις ΑΠΕ μέχρι το 2020. Όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγήςΌλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε αυτή την οδηγία και οφείλουν να χρησιμοποιούν τις ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας.

           Η χρήση των ΑΠΕ είναι ένας τρόπος ζωής, μια νοοτροπία η οποία καλλιεργείται τόσο οικογενειακά όσο και από την ίδια την κοινωνία. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη νεαρή ηλικία καθώς και να μπορούν όλοι να συμμετέχουν σε προγράμματα δημοτικά, κρατικά ακόμα και ιδιωτικά ούτως ώστε αυτή η συνήθεια να καλλιεργηθεί και στις μετέπειτα γενιές.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις