ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ : ΛΕΜΟΝΙΑ


           Η λεμονιά είναι ένα αειθαλές χαμηλό δέντρο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6 μέτρα ύψος. Η επιστημονική της ονομασία είναι Citrus limon και ανήκει στα αγγειόσπερμα φυτά, στην οικογένεια Rutaceae και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των Εσπεριδοειδών. Προέρχεται από την Ασία, αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλές ποικιλίες και σε πολλές χώρες του πλανήτη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και κυρίως σε βιταμίνη C, περίεχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και  άλλα, καθώς φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια και ταννίνες.


           Τα φύλλα της λεμονιάς είναι ελλειψοειδή, σχετικά σκούρου πράσινου χρώματος κι έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι λιγότερο εύκαμπτα και χρησιμοποιούνται ως μυδωρικά αλλά και σε ροφήματα τσαγιού. Στα κλαδιά φέρει αγκάθια σε σχηματισμό στέμματος.

           Τα άνθη της έχουν λευκό χρώμα με πέντε πέταλα, ενώ στην εσωτερική πλευρά έχουν ένα πιο ρόδινο/μωβ χρώμα και ευωδιάζουν. 

           Οι καρποί της είναι τα γνωστά σε όλους λεμόνια, που όταν είναι ώριμα έχουν κίτρινο χρώμα κι όταν είναι άγουρα πράσινο. Έχουν χαρακτηριστική όξινη γεύση, η οποία οφείλεται στην παρουσία κιτρικού οξέως. Ο χυμός τους αλλά και οι φλούδες τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στην ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή ποτών και άλλων ροφημάτων. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητικό. Το έλαιο της λεμονιάς χρησιμοποιείται στην καλλυντική βιομηχανία, στα καθαριστικά χώρου αλλά και στην αρωματοθεραπεία.

           Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλες επιφάνειες καθώς και σε γλάστρα σε οικιακούς χώρους και μπαλκόνια και χρειάζεται γόνιμο και καλά αεριζόμενο έδαφος. Αναπτύσσεται σωστά στα εύκρατα κλίματα και σε περιοχές περιφραγμένες για την αποφυγή ζημιών από ανεμοθλασίες. Απαιτεί υγρό και θερμό κλίμα με ήπιους χειμώνες και θερμοκρασίες άνω των 0οC. Σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν παρατηρούνται προβλήματα αρχικά σε νεαρούς βλαστούς και καρπούς και στην συνέχεια και σε μεγαλύτερης ηλικίας. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μικρές ζημιές στους καρπούς (πάγωμα) σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, μεγαλύτερες με πάγωμα και σπάσιμο βλαστών σε χαμηλώτερες θερμοκρασίες, μέχρι ολική νέκρωση των φυτών σε αρκετά μικρές θερμοκρασίες (-10οC).

           Η επιθυμητή εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη προς αποφυγή κακών και κρύων καιρικών συνθηκών. Για την ανάπτυξή της χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού μιας κι είναι επιπολεόριζο είδος και δεν μπορεί να προμηθευτεί αρκετές ποσότητες νερού από το έδαφος.

λεμονιά σε γλάστρα


                               
                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις