22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ


            Παγκόσμια Ημέρα της Γης σήμερα και ποια καλύτερη ευκαιρία να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς για τη Γη. Μια μέρα την οποία μπορούμε να προβληματιστούμε περιβαλλοντικά και να ενδυναμώσουμε την οικολογική μας συνείδηση. Η ιδέα γι’ αυτή τη μέρα δόθηκε από τον ακτιβιστή John Mcconnell και παγκοσμίως συντονίζεται από το Earth Day Network.  

           Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα διοργανώνονται εκδηλώσεις ανά τον κόσμο οι οποίες περιλαμβάνουν φυτεύσεις, αλλαγές στη διατροφή, αγώνες ποδηλατοδρομίας, ομιλίες και άλλες κρατικές ή δημοτικές εκδηλώσεις. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ούτως ώστε να αλλάξουν ορισμένες συνήθειές τους που έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Συνήθειες όπως η συνεχής χρήση των αυτοκινήτων αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς, ο μη διαχωρισμός των απορριμάτων σε ανακυκλώσιμα και βιολογικά, η χρήση πλαστικών σακούλων, η απόρριψη σκουπιδιών στους δρόμους και στους υδάτινους χώρους κ.ά.

           Η Γη μας έχει παραχωρηθεί από γενιά σε γενιά και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τις  απλές και καθημερινές μας συνήθειες μιας και όλα είναι θέμα συνήθειας. Η αλλαγή της στάσης ζωής μας και της συμπεριφοράς μας είναι ατομικό κομμάτι που ο καθένας το ορίζει μόνος του και μπορεί να το μεταβάλλει εφόσον έχει τη θέληση. Επομένως αυτό που μας λείπει είναι η συνηδειτοποίηση και η αποφασιστικότητα. Μερικοί ισχυρίζονται πως πολλές φορές ευθύνεται για τη συμπεριφορά μας η έλλειψη γνώσης, γεγονός που είναι απλά μια δικαιολογία για την στάση μας, καθώς υπάρχουν πλέον πολλά μέσα και τρόποι ενημέρωσης. Αν σκεφτούμε πως αναπνέουμε, τρεφόμαστε και ζούμε από τη Γη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε, πρώτα ατομικά και μετά συλλογικά. Είναι ευθύνη όλων μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις