ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΣΜΟΣ

                            

           Το περιβάλλον είναι ο χώρος που μας περιβάλλει, αυτός μέσα στον οποίο ζούμε. Είναι ένας χώρος που μας έχει «παραχωρηθεί» από τη φύση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοποιώντας τους φυσικούς της πόρους. Μας προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα, νερό και αγαθά για τη διατροφή μας, τόσο φυτικά όσο και ζωικά. Μας προσφέρει όμως και «ψυχικούς πόρους». Μας επηρεάζει η αλλαγή του και επιδρά στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Είμαστε κι εμείς οι ίδιοι κομμάτια του και αλληλεπιδρούμε μαζί του. Είναι μια σχέση “δούναι και λαβείν” δυστυχώς όχι και τόσο καλά σταθμισμένη τα τελευταία χρόνια.

           Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο χώρος που μας περιβάλλει στην ψυχολογία μας. Από τα πολύ μικρά πράγματα που βρίσκονται τριγύρω μας (η διακόσμηση στο χώρο μας, τα χρώματα στους τοίχους μας), μέχρι τον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο ζούμε, το περιβάλλον. Πόσο σημαντικό είναι για μας να απολαμβάνουμε ηλιόλουστες μέρες; Πόσο χαμογελάμε και αλλάζει η διάθεση μας την άνοιξη που είναι τα περισσότερα φυτά ανθισμένα και οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για όλα τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε; Πόση ανάγκη έχουμε εμείς οι κάτοικοι των πόλεων από πράσινο, ησυχία, καθαρό αέρα, θάλασσα; Πόσο αρνητικά επηρεαζόμαστε όταν βρέχει και έχει συννεφιασμένο και κρύο καιρό;

           Έχουμε ανάγκη από τη λιακάδα, τη θάλασσα, το πράσινο καθημερινά και ακόμα και όταν τρέχουμε για τις διάφορες δουλειές μας το πως αντικρίζουμε την πόλη μας, το χώρο μας, μας επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά. Το εύκρατο κλίμα της χώρας μας είναι αυτό που βοηθάει στην ψυχολογική μας σταθερότητα πλειοψηφικά. Η βόλτα που θα μπορέσουμε να κάνουμε στο πάρκο ή σε μια παραλία μας φτιάχνει αυτόματα τη μέρα και μας “γεμίζει τις μπαταρίες” για τη συνέχεια. Μας βοηθάει να βλέπουμε τη ζωή θετικά και να μη μας «ρίχνουν» ψυχολογικά περισσότερο οι δυσκολίες της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο που στις πιο βόρειες χώρες της ευρώπης αλλά και σε αρκετές άλλες πιο ψυχρές και σκοτεινές από τη δικιά μας χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους συστηματικά έναν ψυχολόγο. Και αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον μας επηρεάζει. Ακόμα και αν δε το σκεφτόμαστε και δε το παρατηρούμε συμβαίνει και έχει τη δυνατότητα να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερό μας εαυτό.

           Και ναι το περιβάλλον μας επηράζει ψυχολογικά. Και ναι μας φτιάχνει μια όμορφη μέρα τη διάθεση. Και ναι θέλουμε να απολαμβάνουμε τη φύση και το καθαρό οξυγόνο. Εμείς όμως σκεφτόμαστε ότι αλληλεπιδρούμε μαζί του; Κάνουμε κάτι για να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε καθαρό και ηλιόλουστο; Αντιλαμβανόμαστε ότι εν μέρει είμαστε και εμείς υπαίτιοι για κάποια από τα προβλήματά του;

           Η σχέση ανθρώπου - περιβάλλοντος είναι σαν ένας κύκλος, σαν μια αλυσίδα καλύτερα, που ξεκινάει από τον έναν περνάει από τον άλλον και καταλήγει πάλι στον πρώτο. Όλες οι κινήσεις μας απέναντι στο περιβάλλον περνάνε έμμεσα πάλι σε εμάς. Άρα το αποτέλεσμα των πράξεων μας έρχεται σε εμάς. Αν κάνουμε κακό στο περιβάλλον, ουσιαστικά κάνουμε κακό σε εμάς, στην σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία. Όπως αντίθετα αν το φροντίζουμε είναι σαν να φροντίζουμε εμάς. Είμαστε δηλαδή και οι πομποί αλλά ταυτόχρονα και οι δέκτες των πράξεων μας και το χειρότερο είναι πως δεν το σκεφτόμαστε καν. Γι’αυτό πιο ορθά σκεπτόμενοι, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά μικρά πράγματα στην καθημερινότητά μας και να βάλουμε και την προστασία του περιβάλλοντος σε αυτά, γιατί στο τέλος μόνο τον εαυτό μας θα βοηθήσουμε να είναι καλά ψυχικά και σωματικά.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις