ΛΕΒΑΝΤΑ

                            
λεβάντα

           Η λεβάντα είναι ένα φρυγανώδης θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae των Αγγειόσπερμων φυτών. Η επιστημονική της ονομασία είναι Lavandula angustifolia και προέρχεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Το γένος Lavandula περιλαμβάνει 25 είδη (στενόφυλλος, πτερωτή, κανάριος, πλατύφυλλος, οδοντωτή κ.ά.) και στον ελλαδικό χώρο είναι γνωστή ως αγριολεβάντα, λαμπρή, χαμολίβανο, Αβαγιανός κ.ά. ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται. Την συναντούμε και σε ασιατικές χώρες καθώς και στην Ινδία.

αιθέριο έλαιο λεβάντας 
           Είναι ένα φυτό αυτοφυές, πολύκλαδο με βλαστούς που φύονται από τη βάση του. Έχει ύψος 30-80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα. Οι βλαστοί καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχυ και φέρουν χαρακτηριστικά μωβ άνθη τα οποία έχουν και αυτή τη χαρακτηριστική ευωδία της λεβάντας. Η μυρωδιά της οφείλεται στο αιθέριο έλαιό της το οποίο σε μεγάλες ποσότητες δρα ως υπνωτικό ή ναρκωτικό.
Η λεβάντα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές και αρωματικές της ικανότητες και πλέον βρίσκεται μέσα στα πιο σημαντικά βότανα. Από τη λεβάντα χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τα άνθη και το αιθέριο έλαιό της.


κρύο τσάι λεβάντας
           Κατέχει σημαντική θέση στις εναλλακτικές θεραπείες και στη βοτανοθεραπεία καθώς βοηθά σε νευρολογικές και ψυχολογικές παθήσεις, σε πονόδοντους, καταπολεμά την αϋπνία και τους ιλίγγους, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην δυσπεψία, βοηθά σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, στο άσθμα και τη γρίπη. Επιπλέον έχει αντισηπτική δράση σε τραυματισμούς και πληγές και άλλες δερματικές παθήσεις. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τα άνθη, σε μορφή αφεψήματος, και το αιθέριο έλαιό της κυρίως για εξωτερική χρήση.   

           Η λεβάντα επιπλέον χρησιμοποιείται σε καλλυντικά,σε αφρόλουτρα, σαπούνια και σαμπουάν, σε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι, σε αρωματικά σπρέι χώρων, σε αρωματικά κεριά και σε στικ ή σακουλάκια για την προστασία των ρούχων από το σκόρο.

           Η λεβάντα καλλιεργείται σε οργανωμένες καλλιέργειες και οικιακά σε γλάστρες. Προτιμά εδάφη γόνιμα και πλούσια σε ασβέστιο. Το έδαφος πρέπει επίσης να είναι χαλικώδες και μέτριο σε υγρασία γιατί ακραίες ποσότητες υγρασίας την καταστρέφουν. Ως αυτοφυές είδος εμφανίζεται μόνο του και το συναντάμε σε θερμά περιβάλλοντα με υψόμετρο πάνω από 700μέτρα. Ανθοφορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι (από Απρίλιο εώς Αύγουστο) και η συλλογή των άνθεων της γίνεται την εποχή ανθοφορίας.

           Η χρήση της λεβάντας πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες και σε μικρά χρονικά διαστήματα γιατί μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό και να έχουμε τα αντίθετα από τα θεμιτά αποτελέσματα. Γιατί όπως είναι γνωστό, η δόση κάνει το δηλητήριο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις