XMAS ECO GIFT GUIDE

Ήρθε αυτή η στιγμή του χρόνου που όλοι μπαίνουμε σε ένα πιο γιορτινό mood και εν όψει των Χριστουγέννων, αναζητούμε διακαώς τα κατάλληλα Χριστουγεννιάτικα δώρα!!


Με όλες αυτές τις καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας και με την κλιματική αλλαγή να μας κρούει μόνιμα τον κώδωνα του κινδύνου, ποια η καλύτερη στιγμή για να σκεφτείς "οικολογικά" για τα δώρα σου από αυτά τα Χριστούγεννα;Χριστούγεννα λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ας κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας και ας σκεφτούμε και τι κάνουμε για τον πλανήτη μας και την προστασία του!Τα eco gifts που λες, είναι μια τέλεια λύση για  να προσφέρεις ταυτόχρονα στους αγαπημένους σου αλλά και στο περιβάλλον.
Τι εννοούμε όμως με την φράση "eco gifts" ;Τα eco gifts ή αλλιώς οικολογικά δώρα, είναι όλα εκείνα τα δώρα με οικολογικό χαρακτήρα. Αποτελούνται δε από οικολογικό δώρο και οικολογικό περιτύλιγμα. Θα τα δούμε όμως ξεχωριστά. Ας δούμε σε αυτό το Post τα eco gifts λοιπόν, που δεν είναι αλλά από τα διάφορα γνωστά μας "πράσινα προϊόντα".
Και θα μου πεις δηλαδή;
Και θα σου δώσω παραδείγματα για να καταλάβεις!
1. Μπουκάλια νερού ή καφέ πολλαπλών χρήσεων.
Τα μπουκάλια αυτά είναι συνήθως ισοθερμικά ή γυάλινα και είναι κατασκευασμένα χωρίς βλαβερές ουσίες για εμάς και το περιβάλλον, και πολλές φορές κατασκευασμένα και από ανακυκλώσιμα υλικά.

Μπορείς να επιλέξεις λοιπόν μπουκάλια νερού από ανοξείδωτο ατσάλι τα οποία πλέον μπορείς να τα βρεις σε ό,τι σχέδιο θέλεις καθώς η ποικιλία τους είναι πολύ μεγάλη. Τα μπουκάλια αυτά πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται, μειώνοντας τα έτσι τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης.Τα ποτήρια καφέ που μπορείς να επιλέξεις είναι είτε γυάλινα, είτε από μπαμπού, είτε από ανοξείδωτο ατσάλι και διατηρούν τον καφέ ζεστό ή κρύο (ανάλογα με τις προτιμήσεις).
Αγοράζοντας τέτοια ποτήρια καφέ, επίσης συνεισφέρεις στη μείωση των πλαστικών ποτηριών καφέ τα οποία ανέρχονται σε 500 δισεκατομμύρια τεμάχια ετησίως!! Τρελό, έτσι;Έτσι, έχεις διπλή ικανοποίηση! Και σούπερ δώρο προσφέρεις στους δικούς σου και βοηθάς με τον τρόπο σου το περιβάλλον!

2. Κανάτες και γυάλινα διακοσμητικά από ανακυκλωμένο γυαλί.

                                         
Οι κανάτες και τα βάζα από ανακυκλωμένο γυαλί, είναι μια σούπερ ιδέα δώρου! Αρχικά είναι ένα statement κομμάτι διακόσμησης για όλα τα σπίτια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από απλό διακοσμητικό έως αξεσουάρ αποθήκευσης αντικειμένων ή και ως βάζο για λουλούδια. 
Κατά δεύτερον, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο γυαλί! Κάτι που σημαίνει ότι αποτελούν μέρος της βιωσιμότητας και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Άρα, άλλος ένας θετικός πόντος για το περιβάλλον!

3. Χειροποίητο πλεκτό αν ξέρεις να πλέκεις.

Ποιος δεν εκτιμά και δεν ευχαριστιέται ένα χειροποίητο δώρο.. Ένα δώρο που ξέρεις ότι αυτός που στο έδωσε, αφιέρωσε χρόνο για να στο φτιάξει και έβαλε όλη του την αγάπη σε αυτό!

Αν λοιπόν ξέρεις να πλέκεις, μια πολύ καλή λύση δώρου είναι ένα χειροποίητο πλεκτό, ό,τι σου αρέσει περισσότερο και μπορείς να φτιάξεις. Χρησιμοποίησε όμορφα χρώματα και όλο σου το μεράκι και θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρη! Προτείνω κασκόλ, σκούφο, μπλούζα ή ακόμη και καλτσάκια πλεκτά για το σπίτι!


Tip #1 : Αν δεν ξέρεις τις διαστάσεις και τις ακριβείς μετρήσεις κάποιου για να το κάνεις στα "μέτρα" του, διάλεξε κάποιο σχέδιο safe και με universal μετρήσεις!

4. Lunch bag (τσάντα αποθήκευσης φαγητού).

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τη λεγόμενη lunch bag. Ή αν δεν έχεις ακούσει, μπορεί να έχεις δει κάποιον να την κρατάει στο δρόμο ή κάποιο συνάδελφο να τη φέρνει στη δουλειά. Οι lunch bags στην ουσία είναι τσάντες μεταφοράς φαγητού.Μπορούν να είναι είτε απλές υφασμάτινες, είτε ισοθερμικές για να μπορεί κάποιος να μεταφέρει φρούτα και προϊόντα ψυγείου.Υπάρχουν πλέον πολλές μάρκες για να διαλέξεις, οπότε σίγουρα θα βρεις το δώρο που ψάχνεις!Όσον αφορά τα οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη, δεν είναι αλλά από την χρήση επαναχρησιμοποιούμενου προϊόντος και τη μείωση στις πλαστικες σακούλες μεταφοράς και γα σακουλάκια ψυγείου μιας χρήσης.

5. Σετ zero-waste

Τα zero waste kits πλέον κυκλοφορούν σε πολλά μαγαζιά και είναι μια εξίσου καλή επιλογή δώρου. Είναι ένα δώρο που θα βοηθήσει τον παραλήπτη να ξεκινήσει μια βιώσιμη και "πράσινη" ζωή.

Κι αν αναρωτιέσαι τι είναι τα zero waste kits, θα σου πω πως στην πραγματικότητα είναι σετακια που αποτελούνται από οικολογικά υλικά καθημερινής χρήσης και σκοπό έχουν να μειώσουν τα σκουπίδια, τα πλαστικά και γενικά αυτή την έξτρα "σπατάλη" που κάνουμε.
Συνήθως περιλαμβάνουν αντικείμενα κουζίνας όπως καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ή μπαμπού (μαζί με το βουρτσάκι καθαρισμού) και κουταλιά και μαχαιροπίρουνα μπαμπού μέσα σε ειδικό οικολογικό υφασμάτινο τσαντάκι ή πουγκί. Επίσης το ίδιο kit μπορείς να το βρεις και για είδη μπάνιου όπως οικολογικές μπατονέτες από οργανικό βαμβάκι και χωρίς πλαστικό, οδοντόβουρτσες μπαμπού, πανάκια πολλαπλών χρήσεων για αφαίρεση μακιγιάζ κ.ά.
Ό,τι κι αν διαλέξεις, φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι πόσο θετική επίδραση έχει στον πλανήτη μας και πόσο προσφέρει στην βελτίωση της ζωής μας.  


6. Ημερολόγιο για το 2022, από ανακυκλωμένο χαρτί.

Τα ημερολόγια είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι για να σημειώνουμε ό,τι χρειαζόμαστε και να μένουμε οργανωμένοι. 


Γιατί λοιπόν να μη συνδυάσουμε αυτή την ετήσια συνήθεια με κάτι φιλικό προς το περιβάλλον;

Τα ημερολόγια από ανακυκλωμένο χαρτί είναι η πιο φιλοπεριβαλλοντική επιλογή, έτσι ώστε να συμβάλλουμε όλοι μας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ταυτόχρονα να περνάμε ένα οικολογικό μήνυμα σε κάθε άνθρωπο που τα βλέπει.

7. Αρωματικά κεριά σόγιας σε γυάλινο ποτήρι.


Τα αρωματικά κεριά χρησιμοποιούνται και για την ωραία μυρωδιά που προσφέρουν σε ένα χώρο, αλλά και για τη ζεστασιά τους. Τι καλύτερο για Χριστουγεννιάτικο δώρο από ένα όμορφο κερί που μοσχοβολάει Χριστούγεννα! Με μυρωδιές δέντρων, όπως σανδαλόξυλο, πεύκο ή έλατο, με μυρωδιές μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρίφαλο, με γλυκιές μυρωδιές βανίλιας και μπισκότων ή ό,τι άλλο θυμίζει Χριστούγεννα στον καθένα.
Τα αρωματικά κεριά που επιλέγονται καλό θα ήταν να είναι από σόγια και όχι από παραφίνη. Μπορεί τα κεριά σόγιας να είναι λίγο πιο ακριβά από τα κοινά κεριά, ωστόσο είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, γιατί δεν περιέχουν παραφίνη και παράγωγα πετρελαίου. Σε αυτά, το κερί παρασκευάζεται από σογιέλαιο, το οποίο είναι προϊόν επεξεργασίας κόκκων σόγιας ενώ το φυτίλι τους αποτελείται κυρίως από βαμβάκι.

8. Σετ με μπολ και κουτάλια/πιρούνια μπαμπού.

Μια ακόμη ιδέα δώρου για eco gift είναι τα σετ μπαμπού. 


Τι σου λέω τώρα ε;; 
Τα σετ μπαμπού είναι ιδιαίτερα όμορφα και χρήσιμα. Αποτελούνται συνήθως από μπολ μπαμπού, με κουτάλια μπαμπού ή κουτάλια και πιρούνια μπαμπού. Είναι χειροποίητα και άκρως οικολογικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαγητό ή και για ανάμειξη υλικών στη μαγειιρική. Είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διακοσμητικά χώρου ή για αποθήκευση αντικειμένων. 


9. Τσάντα πολλαπλών χρήσεων για ψώνια.

Η επόμενη πρόταση που σου έχω, αφορά τα ψώνια!! Και ποιος δεν αγαπάει τα ψώνια.. Και γιατί λοιπόν μέσα από τα ψώνια που ΟΛΟΙ αγαπάμε να μην καταφέρνουμε να αυξάνουμε την οικολογική μας συνείδηση;;
Οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων είναι μια άριστη επιλογή δώρου για όλες τις ηλικίες. Από απλές tote bags έως τις διχτυωτές τσάντες για φρούτα και λαχανικά υπάρχει πλέον μια τεράστια γκάμα για να διαλέξεις. 
Με τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων μειώνεται η χρήση πλαστικών τσαντών και υλικών μιας χρήσης, προάγεται η βιωσιμότητα και η οικολογία.

10. Τσάντες ή ρούχα από συνθετικό δέρμα ή ανακυκλώσιμο υλικό.

Τελευταία και καλύτερα, σου άφησα τα αγαπημένα σε όλους ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ. Και αν τίποτα από όσα είπα δε σου άρεσαν, έχω και την επιλογή ρούχου για σένα. Ρούχο ή αξεσουάρ από οικολογικό υλικό, ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ ΖΩΩΝ μπορεί να αποτελέσει τη φετινή σου επιλογή σε δώρο. Ευτυχώς πολλές εταιρείες πλέον έχουν λανσάρει σειρά οικολογικών και eco friendly ρούχων από οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά, άκρως φιλικά για τον άνθρωπο. Με μια μικρή αναζήτηση πλέον στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλές από αυτές (δεν θα σταθώ σε επωνυμίες) και να κάνεις τις σωστές επιλογές. 

Τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα, για την κατασκευή τους εμφανίζουν μειωμένες εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάτι το οποίο είναι ένα πρώτο βήμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Tip #2 : Αν θέλεις μπορείς να συνδυάσεις επιλογές δώρων και να τα προσφέρεις και τα δυο μαζί!

Όποιο από αυτά τα οικολογικά δώρα επιλέξεις ή και κάποιο άλλο που έχεις σκεφτεί εσύ, να ξέρεις ότι ενθαρρύνεις με την κίνησή σου αυτή και τους υπόλοιπους να νοιάζονται ένα κλικ παραπάνω για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Και όποιος σου πει ότι είναι ένα φτηνιάρικο δώρο, μπορείς να τον διαβεβαιώσεις πως τα eco products παγκοσμίως έχουν πιο ακριβό κόστος παραγωγής άρα και πιο ακριβή τιμή πώλησης!! Εγώ σε παροτρύνω αυτά τα Χριστούγεννα να κάνεις τη διαφορά, να κάνεις το πρώτο βήμα για μια πιο "πράσινη ζωή" ή εάν το έχεις ήδη κάνει, να συνεχίσεις έτσι και να δώσεις ώθηση και στους δικούς σου ανθρώπους!!

Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο με τις φετινές σου επιλογές δώρων και αν τελικά πάρεις κάποιο από αυτά, μη διστάσεις να μου το πεις! Θα χαρώ πολύ!!! 

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα σε όλους !!! 

sTAY TUNED για το επόμενο Post που θα μιλήσουμε για το ECO PACKAGING!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις