ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

        


        Η κλιματική αλλαγή ορίζεται ως η αλλαγή των κλιματικών προτύπων. Προκαλείται κατά κύριο λόγο από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα φυσικά συστήματα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σχετίζεται με μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα στη Γη.

Έχει ως αποτέλεσμα ακραία φαινόμενα όπως είναι :

    • το λιώσιμο των πάγων,
    • η αύξηση της στάθμης της θάλασσας,
    • οι καταιγίδες και οι τυφώνες,
    • οι πλημμύρες,
    • οι καύσωνες,
    • οι καταστροφικές πυρκαγιές,
    • οι σεισμοί κ.λ.π.

        Το κλίμα της γης έχει αλλάξει ριζικά πολλές φορές από τότε που σχηματίστηκε ο πλανήτης. Μιλάμε για μια περίοδο δισεκατομμυρίων ετών όπου έχουν σημειωθεί περίοδοι παγετώνων και θερμές περίοδοι. Αυτές οι περίοδοι διαρκούσαν κάθε φορά δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Κατά τα τελευταία 150 έτη (τη λεγόμενη «βιομηχανική εποχή»), οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

        Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν προκαλέσει περίπου αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 1°C η οποία αναμένεται να φτάσει τους 1,5°C μεταξύ 2030 και 2052 εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

Μερικές από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που έχουν μεγιστοποιήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι :

    • η βιομηχανία,
    • η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων,
    • οι ναυτιλιακές εργασίες,
    • η αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς,
    • η γεωργία και η εκμετάλλευση εδαφών,
    • η αποψίλωση των δασών κ.λ.π.

       Για την προστασία του πλανήτη αλλά και του κλίματος από τις αλόγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η ευρώπη όρισε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 όρισε τη Συμφωνία του Παρισιού. Η συγκεκριμένη συμφωνία εισήχθη με κύριο στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C έως το 2100 και την καταπολέμηση της αύξησης της στους 1,5°C.  Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης με στόχο τις δύο αυτές παραμέτρους. Επιπλέον, η ΕΕ υπέβαλε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για μείωση των εκπομπών και τα αναπροσαρμοσμένα σχέδιά της για το κλίμα πριν από το τέλος του 2020, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές της κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

        Από αυτά που ορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού, δυστυχώς μέχρι και σήμερα έχουν τηρηθεί ελάχιστα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία της Διεθνούς Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των καταστροφών (UNISDR) σχετικά με τις καταστροφές που έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των ετών 1998-2017, συνολικά 97 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από καταστροφές που αφορούσαν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από ακραία φαινόμενα ξηρασίας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το πόσο μεγάλη αρνητική επίδραση έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές μας στο παρόν αλλά και το μέλλον. Το 2018 μόνο, σημειώθηκαν 315 περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που σχετίζονται κυρίως με το κλίμα. Εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν και οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Εντός αυτών των καταστροφών συγκαταλέγονται οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες που αντιπροσώπευαν περίπου το 93% των συνολικών καταστροφών.

        Ετησίως το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αναρτά μια ετήσια ανασκόπηση της διαφοράς ανάμεσα στο πού προβλέπεται να είναι οι εκπομπές θερμοκηπίου το 2030 και που θα πρέπει να είναι για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2019, κατά το έτος 2018 σημειώθηκε αύξηση 2%, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 1,5% την τελευταία δεκαετία τόσο για τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όσο και για τα ορυκτά διοξειδίου του άνθρακα κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη ζήτηση ενέργειας.


        Η ίδια έκθεση που αφορά όμως το έτος 2020, αναφέρει πως παρά τη σύντομη πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ο πλανήτης εξακολουθεί να οδεύει στην αύξηση θερμοκρασίας ΑΝΩ ΤΩΝ 3°C ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ. Αυτό είναι κάτι το οποίο βρίσκεται πολύ πέρα ​​από τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2°C και την επιδίωξη των 1,5°C. Επίσης το 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα της NASA η κάλυψη πάγου της Αρκτικής συρρικνώθηκε στον δεύτερο χαμηλότερο βαθμό από την αρχή της σύγχρονης τήρησης αρχείων, οι ΗΠΑ πρόκειται να σπάσουν το ρεκόρ για τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα και κοστίζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα και ΤΟ 2020 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!

        Το κενό εκπομπών (Emissions Gap) του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών δείχνει την ελπίδα σε μια πράσινη ανάκαμψη της πανδημίας και αυξανόμενες δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές από όλες τις χώρες. Παρά το γεγονός ότι οι χώρες δεσμεύονται για αλλαγές και για στροφή σε «πράσινες λύσεις», δεν έχουν παρθεί ακόμα δραστικά μέτρα. Η κλιματική αλλαγή εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη και είναι λυπηρό οι έχοντες την εξουσία να μην το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα να το αντιλαμβάνονται αλλά να το προσπερνούν. Το σημαντικό είναι να γίνουν ενέργειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και μπορούν να οδηγήσουν σε κλιματική ανάκαμψη προτού ο πλανήτης γίνει αφιλόξενος και πληγούν όλες οι μορφές ζωής του πλανήτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις