ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

        Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τον oργανισμό μας από τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχουμε συνηθίσει όμως να τα βρίσκουμε όλα διαθέσιμα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι όμως το ίδιο ευεργετικά, θρεπτικά αλλά πάνω από όλα γευστικά όταν είναι «εκτός εποχής»;

        Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγουμε εποχιακά προϊόντα. Τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής υπερτερούν των υπολοίπων καθώς είναι φρέσκα και νοστιμότερα, καλλιεργούνται με πολύ λιγότερα χημικά και φάρμακα σε σχέση με τα εκτός εποχής λαχανικά, είναι σε πολλές περιπτώσεις (όπου οι παραγωγοί το αναφέρουν) βιολογικής καλλιέργειας και είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των φρούτων και λαχανικών εποχής είναι πως εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη εποχή. Σε κάθε εποχή του χρόνου, ο οργανισμός μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Το φθινόπωρο και το χειμώνα για παράδειγμα χρειάζεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενώ το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση και λήψη ιχνοστοιχείων.


         Το μήνα που διανύουμε τώρα, τον Οκτώβριο τα λαχανικά και φρούτα εποχής είναι :

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΦΡΟΥΤΑ

Παντζάρια

Κυδώνια

Φασολάκια

Λωτός

Κουνουπίδι

Μανταρίνια

Μπρόκολο

Ακτινίδια

Φινόκιο

Πορτοκάλια

Καρότα

Μήλα

Κολοκύθες

Αχλάδια

Λαχανάκια Βρυξελλών

Νεκταρίνια

Λάχανο

Μπανάνες

Σέλινο

Δαμάσκηνα

Κολοκυθάκια

 

Σπανάκι

 

Σέσκουλα

 

Μαρούλι

 

Γλυκοπατάτες

 

Σπαράγγια

 

Πιπεριές

 

Αγκινάρες

 

Μελιτζάνες

 

 

        Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής παρέχοντας στον οργανισμό μας ενέργεια. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν περιέχονται σε άλλες τροφές. Είναι πηγές υδατοδιαλυτών βιταμινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, η οποία πολλές φορές μπορεί να ξεπερνά και το 75% του βάρους τους.

        Η επιλογή των φρέσκων εποχιακών προϊόντων (φρούτων και λαχανικών) μας παρέχει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες χωρίς όλες τις βλαβερές χημικές ουσίες που ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μη εποχιακών προϊόντων. Γι’αυτό, πριν από οποιαδήποτε αγορά, ας έχουμε στο νου μας τι παράγεται αυτή την εποχή για να μπορέσουμε να ωφελήσουμε τον οργανισμό μας στο μέγιστο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις