ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

        Η βιολογική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Αποσκοπεί δηλαδή στην παραγωγή τροφίμων με τη χρήση μόνο φυσικών ουσιών και διεργασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα, την καλύτερη ποιότητα του νερού, την καλύτερη γονιμότητα των εδαφών, την μη αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων όπως και τη διατήρηση της βιοποιιλότητας.

        Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιολογική καλλιέργεια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν μια σαφή δομή για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. Στόχος είναι η ικανοποίηση της ζήτησης των καταναλωτών για καλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα και ταυτόχρονα θα μπορούν και οι παραγωγοί να πουλάνε τα προϊόντα τους. H Ε.Ε. έχει δημιουργήσει ειδικό λογότυπο για την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται σε έγχρωμη ή σε μονόχρωμη έκδοση.

Ασπρόμαυρο λογότυπο Ευρωπαϊκής Ένωσης 



Έγχρωμο λογότυπο Ευρωπαϊκής Ένωσης







        Το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της Ε.Ε. παρέχει οπτική ταυτότητα στα βιολογικά προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στην Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει στους καταναλωτές της Ε.Ε να εντοπίζουν ευκολότερα τα βιολογικά προϊόντα και βοηθά τους γεωργούς να τα εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο λογότυπο δίδεται σε προϊόντα έπειτα από διαδικασίες πιστοποίησης. Η πιστοποίηση είναι νομικά απαραίτητη προκειμένου ένα προϊόν να χαρακτηριστεί ως «βιολογικό» και πραγματοποιείται από Πιστοποιητικούς Οργανισμούς οι οποίοι υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας.

        Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά δηλαδή με εναλλαγή φυτών για συγκομιδή, υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.

        Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας παράγονται μόνο με φυσικές διεργασίες κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ούτε μπορούν να είναι Γενετικά Τροποποιημένα. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, ως πρώτη ύλη από εταιρείες καλλυντικών, από φαρμακοβιομηχανίες κ.ά. και δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί πιο «καθαρά» προϊόντα που όχι μόνο οφελούν το περιβάλλον, αλλά κυρίως οφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ένταξη των βιολογικών προϊόντων στην καθημερινότητά μας είναι κάτι που θα μπορέσει να εισάγει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και να αποβάλλει όλα εκείνα τα βλαβερά χημικά συστατικά.

        Η Environmental Working Group είναι μια αμερικανική Μ.Κ.Ο και ακτιβιστική ομάδα που ειδικεύεται στην έρευνα και την υπεράσπιση στους τομείς των γεωργικών επιδοτήσεων, των τοξικών χημικών ουσιών, των ρύπων πόσιμου νερού και της εταιρικής ευθύνης. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναρτήσει δύο λίστες με τρόφιμα χωρισμένα σε δύο κατηγορίες. Αυτές οι λίστες ανανεώνονται ετησίως και τα φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνουν μπορεί να τροποποιούνται. Η πρώτη λίστα, η Dirty Dozen list, συμπεριλαμβάνει τα δώδεκα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και τα οποία φτάνουν πρακτικά στους οργανισμούς μας. Αυτά θα ήταν σημαντικό να τα καταναλώσουμε από καθαρές βιολογικές καλλιέργειες. Η δεύτερη λίστα είναι η Clean Fifteen λίστα και συμπεριλαμβάνει τα δεκαπέντε πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά που για την καλλιέργειά τους χρησιμοποιούνται ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Αυτές έχουν κατασκευστεί για τα αμερικανικά δεδομένα, θα μπορούσαμε όμως να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποια φρούτα και λαχανικά θα ήταν καλό να προμηθευόμαστε από βιολογικούς καλλιεργητές.  


        Φυσικά και πρέπει να αναφερθεί πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από αυτά που είναι διαδεδομένα ευρέως. Ωστόσο, η προμήθεια βιολογικών προϊόντων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επένδυση προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς καλύτερης ποιότητας τροφές. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε όλες μας τις επιλογές αυτόματα. Κάθε μικρή αλλαγή είναι σημαντική. Γιατί να μην προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε σε έμας, τις οικογένειές μας και το περιβάλλον; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις