AURORA BOREALIS : ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

 

          Aurora Borealis ή όπως είναι γνωστό στη γλώσσα μας το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα. Αποτελεί μια φυσική προβολή φωτός στον ουρανό της Γης που παρατηρείται κυρίως σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους (γύρω από την Αρκτική και την Ανταρκτική). Είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο έχει μαγευτικούς χρωματικούς σχηματισμούς με αιφνίδιες εμφανίσεις και γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις και η θέα του συναρπάζει όσους το βλέπουν.  

Από τι προκαλείται λοιπόν αυτό το εκθαμβωτικό φαινόμενο;

          Στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται ο ήλιος, το κίτρινο αστέρι που διατηρεί τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο ήλιος αποτελείται από πολλά μαγνητικά πεδία, τα οποία παραμορφώνονται και περιστρέφονται καθώς το γονικό μας αστέρι περιστρέφεται στον άξονά του. Όταν τα μαγνητικά αυτά πεδία δένονται μεταξύ τους, δημιουργούνται οι λεγόμενες ηλιακές κηλίδες. Αυτές συνήθως εμφανίζονται σε ζεύγη και το μέγεθός τους ποικίλλει από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες. Έχει παρατηρηθεί πως η μεγαλύτερη μπορεί να ξεπερνά και το μέγεθος της διαμέτρου της Γης.

          Η θερμοκρασία του ήλιου στο εσωτερικό του είναι 15 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου (27 εκατομμύρια βαθμοί Φαρενάιτ) και καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνειά του αυξάνεται και μειώνεται, ο ήλιος βράζει και κάνει φυσαλίδες. Τότε λοιπόν, σωματίδια εξέρχονται από τις ηλιακές κηλίδες εκσφενδονίζοντας σωματίδια πλάσματος στο διάστημα. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ηλιακός άνεμος. Ο ηλιακός αυτός άνεμος χρειάζεται περίπου 40 ώρες για να φτάσει στη Γη. Μόλις οι ηλιακοί άνεμοι φτάσουν στη Γη, προκαλούν τις οπτικές θεάσεις του Βόρειου Σέλαος.

          Τα χρώματα που παρατηρούνται στο Βόρειο Σέλας είναι ροζ, πράσινο, κίτρινο, μπλε, μωβ και ορισμένες φορές πορτοκαλί και λευκό. Αυτή η διαφορά στους χρωματισμούς έχει να κάνει με τα σωματίδια και το πως αυτά αντιδρούν με τα στοιχεία της ατμόσφαιρας. Όταν τα σωματίδια συγκρούονται με οξυγόνο, παράγονται κίτρινοι και πράσινοι χρωματισμοί.
          Όταν συγκρούονται με το ατομικό άζωτο παράγουν μπλε χρωματισμούς, ενώ το μοριακό άζωτο προκαλεί μωβ χρωματισμούς. Ο τύπος δηλαδή της σύγκρουσης αυτής είναι υπεύθυνη για την αλλαγή των χρωματισμών.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τους χρωματισμούς του ουρανού είναι το υψόμετρο.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. σε περιοχές με ύψος έως τα 96,5χλμ, οι χρωματισμοί είναι μπλε,
  2. σε περιοχές με ύψος πάνω από τα 96,5χλμ, οι χρωματισμοί είναι μωβ,
  3. σε περιοχές με ύψος έως τα 241χλμ, οι χρωματισμοί είναι πράσινοι και
  4. σε απόσταση με ύψος πάνω από τα 241χλμ, οι χρωματισμοί είναι κόκκινοι.

          Οι φωτεινοί σχηματισμοί του Βόρειου Σέλαος έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται ως μια στατική λωρίδα φωτός και σε πολλές περιπτώσεις όταν οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ιδιαίτερα δυνατές, ως μια κουρτίνα χορού με συνεχώς μεταβαλλόμενο χρώμα.

          Το Σέλας, στη Γη εμφανίζεται και στο Βόρειο αλλά και στο Νότιο ημισφαίριο. Τόσο το Βόρειο (Aurora Borealis) όσο και το Νότιο (Aurora Australis), παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες. Χαρακτηριστικά, το κέντρο του Βόρειου Σέλαος εμφανίζεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας. Για όσους ανησυχούν, το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα που δεν αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους που το παρακολουθούν από το έδαφος.

          Τα καλύτερα μέρη για να μπορέσει κανείς να δει το Βόρειο Σέλας είναι η Αλάσκα και το βόρειο τμήμα του Καναδά, μέρη τα οποία όμως δεν είναι εύκολα προσβάσιμα για πολλούς. Οι χώρες της Σκανδιναβίας Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία προσφέρουν εξαιρετικά σημεία θέασης του Σέλαος, όπως επίσης και η κορυφή της Σκωτίας και ακόμη και η Ιρλανδία και η βόρεια Αγγλία.

          Τα Σέλας τροφοδοτούνται από τον ηλιακό άνεμο και ως επί το πλείστον δεν εμφανίζονται μόνο στη Γη. Σχεδόν όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή/και δορυφόροι τους τις φιλοξενούν. Τόσο ο Δίας όσο και ο Κρόνος έχουν μαγνητικά πεδία που είναι ισχυρότερα από της Γης όπως επίσης και οι δύο έχουν εκτεταμένες ζώνες ακτινοβολίας. Σέλας έχει παρατηρηθεί και στους δύο αυτούς πλανήτες καθώς και στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα.

          Το Βόρειο Σέλας είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο από όποια μεριά του πλανήτη κι αν καταφέρει κανείς να το παρακολουθήσει. Θεωρώ ότι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής κατά την οποία είναι εμφανής η τελειότητα και η μαγεία της φύσης. Οι χώρες από τις οποίες είναι ορατό, σίγουρα αποτελούν προορισμούς που οφείλει να κάνει κάποιος να επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον πλανήτη μας και να αντιληφθεί πόση ομορφιά έχει η φύση από μόνη της, χωρίς τη δική μας παρέμβαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις