"ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ" ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ! ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΤΕΥΣΟΥΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

           Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και εν μέσω οικονομικής κρίσης, οπότε τι πιο χρήσιμο από το να φτιάξουμε τον δικό μας λαχανόκηπο και να έχουμε τα δικά μας λαχανικά. Με λίγα έξοδα αλλά αρκετό χρόνο μπορούμε μέσα σε λίγες μέρες να έχουμε προϊόντα δικής μας “παραγωγής”, υγειινά και νόστιμα. Έστω και στο μέσο του καλοκαιριού μπορούμε ακόμα να φυτεύσουμε λαχανικά, καλοκαιρινής παραγωγής.

           Ακολουθώντας βασικούς κι εύκολους κανόνες η σπορά των λαχανικών είναι μια εύκολη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει χώρος και καλή διάθεση. Τα λαχανικά που μπορούμε να φυτεύσουμε τον Ιούλιο είναι:

1) το παντζάρι το σπέρνουμε σε βάθος 0,5 εκατοστά και παρατηρούμε την πρώτη βλάστηση σε 5-10 μέρες.
2) τα φασολάκια τα σπέρνουμε σε βάθος 2,5-5 εκατοστά και η πρώτη βλάστηση γίνεται σε 5-10 μέρες. Πριν προχωρήσουμε στη σπορά μουσκεύουμε τους σπόρους σε νερό για ώρα ανάλογη του μεγέθούς τους.
3) τα καρότα τα σπέρνουμε σε βάθος 0,5-1,5 εκατοστά και η βλάστησή τους γίνεται σε 5-15 μέρες.
4) η κολοκύθα σπέρνεται σε βάθος 1,5-5 εκατοστά, με πρώτη βλάστηση τις 5-10 μέρες.
5) το κουνουπίδι το σπέρνουμε σε βάθος 0,5-1,5 εκατοστά, σπορά μπορεί να γίνει ανά 15 ημέρες για άμεση παραγωγή και η πρώτη βλάστηση παρατηρείται σε 5-10 μέρες.
6) τα λάχανα τα σπέρνουμε σε βάθος 0,5-1 εκατοστό από μέσα Ιουλίου ανά 15 ημέρες για άμεση παραγωγή και η πρώτη του βλάστηση γίνεται σε 7-12 ημέρες.
7) το μπρόκολο το σπέρνουμε σε βάθος 0,5 εκατοστά από τα μέσα Ιουλίου και βλαστάνει μέσα σε 3-10 ημέρες.

           Για να βλαστήσουν τα λαχανικά χρειάζονται συχνό πότισμα τις πρώτες πρωινές ώρες ή μετά τη δύση του ηλίου και εφόσον έχει πέσει η θερμοκρασία του χώματος. Μπορούν να φυτευτούν σε κήπο ή σε γλάστρα και μπορούν να αναπτυχθούν και χωρίς φυτοφάρμακα.
Οι μέρες βλάστησης είναι διαφορετικές στο κάθε είδος και επηρεάζονται αρκετά από τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορος είναι ο ρυθμός βλάστησής των σπόρων και αντίστοιχα σε χαμηλές θερμοκρασίες η βλάστηση γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Με το ίδιο σκεπτικό και οι ποσότητες υγρασίας επηρεάζουν τον ρυθμό βλάστησης και σε συνδυασμό με τη θερμκρασία, σε υψηλές θερμοκρασίες απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ'ότι στις χαμηλές.

           Στα μπρόκολα, τα λάχανα και το κουνουπίδι πρέπει να γίνει μεταφύτευση μετά από 40, 40 και 35-50 ημέρες αντίστοιχα, μετά τη σπορά. Αντίθετα στα καρότα, την κολοκύθα, το παντζάρι και τα φασολάκια μπορεί να γίνει και άμεση σπορά χωρίς τη μεσολάβηση μεταφύτευσης. Σε ορισμένες ποικιλίες κουνουπιδιού και φασολακιών απαιτείται μεταφύτευση μετά από 35-50 και 20-30 ημέρες μετά τη σπορά.

           Όσον αφορά την ωρίμανσή τους:
1) το παντζάρι ωριμάζει σε 50-80 ημέρες μετά τη σπορά
2) τα φασολάκια τα φρέσκα χρειάζονται 70-125 ημέρες μετά τη σπορά ή αν το είδος απαιτεί μεταφύτευση, 50-95 ημλερες μετά τη μεταφύτευση
3) τα
καρότα χρειάζονται 60-70 ημέρες μετά τη σπορά
4) η
κολοκύθα χρειάζεται 65-90 ημέρες μετά τη σπορά ή αν το είδος απαιτεί μεταφύτευση, 40-50 ημέρες μετά τη μεταφύτευση
5) το κουνουπίδι ωριμάζει σε 50-95 ημέρες μετά τη μεταφύτευση
6) τα λάχανα ωριμάζουν 65-95 ημέρες μετά τη μεταφύτευση
7) το μπρόκολο ωριμάζει σε 55-75 ημέρες μετά τη μεταφύτευση
           
           Όλα αυτά τα είδη είναι ιδιαίτερα υγειινά και χρήσιμα για μια ισορροπημένη διατροφή. Ευκαιρία είναι να φυτεύσει ο καθένας τα δικά του λαχανικά, τώρα την καλοκαιρινή περίοδο που και οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι τροφικά χαμηλές αλλά υψηλές σε θρεπτικά συστατικά. Με την δημιουργία του δικού μας λαχανόκηπου και θα νιώθουμε χαρά βλέποντάς τα να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις