ΤΟΥΛΙΠΕΣ : ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ !!

           Επηρεαζόμενη από ένα δώρο που έλαβα πρόσφατα από ένα φίλο, απόφασισα να κάνω μια έρευνα και να μαζέψω πληροφορίες για τις τουλίπες και τι άλλο μπορώ να κάνω από το να τις μοιραστώ μαζί σας! Έλαβα λοιπόν βολβούς μωβ ή μαύρης (ο καθένας τη λέει όπως θέλει) τουλίπας τους οποίους και θα φυτεύσω το φθινόπωρο.

           Η τουλίπα αποτελεί γένος (Tulipa) των πολυετών βολβοδών αγγειόσπερμων φυτών. Η επιστημονική της ονομασία είναι Tulipa spp. Και ανήκει στην οικογένεια των κρίνων (Liliaceae) και πιο συγκεκριμένα στην υποοικογένεια Lilioideae. Τα είδη της υποοικογένειας αυτής χαρακτηρίζονται από εμφάνιση νεκταρίων στον ανθικό άξονα ή μεταξύ των καρποφύλλων. Έχουν χαρακτηριστικά δερματώδη φύλλα και εμφανίζονται σε πολλούς χρωματισμούς. Είναι ένα ποώδες φυτό και ένας μεγάλος αριθμός των ειδών της καλλιεργούνται τόσο σε γλάστρες όσο και σε κήπους.

           Οι τουλίπες είναι πολυετή φυτά, τα οποία αναπτύσσονται από βολβούς και ανθίζουν την άνοιξη. Η φύτευση των βολβών γίνεται το φθινόπωρο και όταν το χώμα έχει αποκτήσει θερμοκρασία γύρω στους 16
οC. Οι βολβοί χρειάζονται μια περίοδο δροσερού ληθάργου, γνωστή εώς εαρινοποίηση, και απαιτούν μικρές ποσότητες νερού. Αναπτύσσονται σε περιοχές με μεγάλη και δροσερή άνοιξη και ξηρά καλοκαίρια. Οι τουλίπες προτιμούν μέρη με ηλιοφάνεια ή ελαφρώς σκιερά και όχι πολύ υγρά.

           Η φύτευση των βολβών γίνεται σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, δηλαδή εδάφη που περιέχουν άμμο ή χαλίκια, και σε χώμα καθαρό χωρίς υπολείμματα χορταριών ή πέτρες. Φυτεύουμε τους βολβούς λοιπόν σε βάθος 10-20 εκ. ανάλογα με το είδος του βολβού. Εάν ο βολβός είναι περίπου 2,5 εκ. υπολογίζουμε και το μέγεθός του και τον τοποθετούμε πιο βαθιά, γύρω στα 22 εκ. Όσο πιο μεγάλος είναι δηλαδή ο βολβός τόσο πιο βαθιά τον φυτεύουμε. Όταν τον τοποθετήσουμε μέσα στην τρύπα που έχουμε ανοίξει φροντίζουμε η μυτερή τους πλευρά να είναι προς τα πάνω ειδάλλως θα ανθίσουν προς τα κάτω. Αφού τοποθετήσουμε τους βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα προσεκτικά και ποτίζουμε ελαφρά, μέχρι να βραχεί το χώμα τους.

           Οι τουλίπες είναι φυτά που μετά τη φύτευση δε θέλουν μεγάλες ποσότητες νερού, διότι εάν ποτιστούν πολύ οι βολβοί θα σαπίσουν. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα είναι ξερό κι έχει χρώμα ανοιχτό καφέ. Κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα το πότισμα μειώνεται εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Με ελαφριά περιποίηση και χωρίς τη χρήση χημικών, την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου βλαστάνουν και μετά ανθίζουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις