ΚΙΝΟΑ : ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ.



           Η κινόα είναι ένας θάμνος που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και καλλιεργήθηκε πρώτη φορά από τους Ίνκας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae των Αγγειόσπερμων φυτών. Η κινόα είναι ένα μονοετές φυτό που μπορεί να φθάσει μέχερι το ύψος των 2 μέτρων. Είναι ένα ψευτοδημητριακό και οι σπόροι του είναι βρώσιμοι κι εμφανίζονται σε ποικίλλους χρωματισμούς (λευκοί, μαύροι, κόκκινοι, μπλε).


           Η κινόα θεωρείται ως μια υπερτροφή λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας και της αντιοξειδωτικής της δράσης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φώσφορο, μαγνήσιο, έχει υψηλές ποσότητες ωφέλιμων Ω3 λιπαρών ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Από την κινόα απουσιάζουν τα σάκχαρα, γεγονός που την καθιστά άκρως υγιεινή ενώ ταυτόχρονα περιέχει ένα σεβαστό ποσό βιταμινών και άλλων μεταλλικών στοιχείων. Επιπλέον περιέχει έναν μεγάλο αριθμό αμινοξέων και φυτικών ινών, ιδιαίτερα σημαντικών για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής.

           Υψηλή παραγωγή κινόας έχουμε κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στη Βολιβία, το Περού και σε περιοχές του Εκουαδόρ, της Αργεντινής και της Κολομβίας. Τα τελευταία χρόνια προσπάθειες καλλιέργειάς της γίνονται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.

           Όσον αφορά την καλλιέργεια του φυτού, η κινόα αναπτύσσεται σε γόνιμα πηλώδη κι αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση και υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και στην παρουσία αλάτων στο έδαφος. Προτιμά ουδέτερα εδάφη αλλά καλλιεργείται και σε βασικά  και όξινα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε θερμοκρασίες 15 - 20οC, αλλά αντέχει και σε ακραίες θερμές και ψυχρές. Το κλίμα στο οποίο καλλιεργείται η κινόα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή από εύκρατο και υγρό, θερμό και ξηρό, κρύο και ξηρό μέχρι ερημικό. Όπως κάθε άλλο φυτό, χρειάζεται νερό και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις συνθήκες μιας κι έχει τη δυνανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς ώστε να αποφεύγει την έλλειψη υγρασίας.

           Η κινόα αρχικά χρησιμοποιήθηκε στις ανατολικές και λατινικές κουζίνες, πλέον όμως μπορεί κανείς να τη συναντήσει και στην ευρωπαϊκή κουζίνα σε πολλές συνταγές. Μπορούμε να τη βρούμε σε σαλάτες, σε κυρίως πιάτα αντί ρυζιού, σε αλεύρι για ψωμί και πίτες, σε σούπες και αλλού. Είναι μια τροφή που πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα μας για μια πιο καλή και ποιοτική διατροφή. Ταυτόχρονα έχει πολύ ωραία γεύση και είναι άκρως χορταστική. Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά και σε μερικά σουπερ-μαρκετ. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις