ΕΠΙΦΥΛΛΟ, ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.

Και πάνω που αναρωτιόμουν για ποιο φυτό να σου μιλήσω τσουυυπ! άνθισε το επίφυλλο στην κουζίνα! 


Και ποια θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσω για το επίφυλλο;; 

Μα φυσικά η στιγμή που γέμισε υπέροχα ροζ-φουξ άνθη! 

Το επίφυλλο λοιπόν, γνωστό επιστημονικά με την ονομασία Epiphyllum, είναι ένα γένος επιφυτικών φυτών και ανήκει στην οικογένεια των κάκτων (Cactaceae). 


Και θα μου πεις τώρα τι είναι δηλαδή το επίφυτο;;

Ένα επίφυτο, είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται και στηρίζεται πάνω σε κορμούς δέντρων χωρίς ωστόσο να λειτουργεί ως παρασιτικά.  

Αν δεν το έχεις δει σου βάζω και μια εικόνα εδώ για να καταλάβεις για τι φυτό μιλάμε! 

Ανθισμένο επίφυλλο

Είναι φυτό το οποίο το συναντάμε κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και είναι σε αρκετούς γνωστό ως ο "κάκτος των Χριστουγέννων". Έχει πάρει αυτή την ονομασία επειδή τα περισσότερα είδη του ανθίζουν κατά τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο και κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων.

ΦΥΤΕΥΣΗ

Για να το φυτέψεις σωστά πρέπει το χώμα της γλάστρα σου να αποστραγγίζεται καλά. Αυτό το καταφέρνεις αφενός με τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας και αφετέρου με την προσθήκη χαλικιού κάτω από το φυτόχωμα που θα βάλεις. 

Σε περίπτωση που έχεις ήδη ένα και θέλεις να βάλεις και σε δεύτερη γλάστρα, την άνοιξη μπορείς να κόψεις ένα μέρος του βλαστού 10-15 εκατοστά και το φυτεύεις σε ένα γλαστράκι και το κρατάμε σε δροσερό και φωτεινό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Όσον αφορά το πότισμά του, στην αρχή θέλει λίγο παραπάνω νερό και στη συνέχεια λιγότερο. Μετά από 30-40 μέρες, μπορείς να το μεταφυτεύσεις και σε μεγαλύτερη γλάστρα.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Σχετικά με το νερό του, το επίφυλλο χρειάζεται έδαφος με υγρασία ενώ σε συνθήκες έλλειψης νερού μπορεί να αφυδατωθεί και να ξεραθεί. 

Tip #1 : Σημαντικό είναι το πότισμα να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το χώμα του να έχει την απαραίτητη υγρασία και όχι υπερβολική υγρασία. Προσοχή στο υπερβολικό πότισμα γιατί θα βλάψει το ριζικό σύστημα του φυτού σου και θα μαραθει! 

Κάθε πότε ποτίζουμε

Το τρικ για να καταλάβεις εάν το φυτό σου θέλει πότισμα, είναι να ελέγξεις το χώμα του. Εάν η υγρασία του χώματος του είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, δε χρειάζεται επιπλέον πότισμα. Εάν το χώμα είναι ξερό ή έχει ρωγμές ή φαίνεται στεγνό, τότε χρειάζεται να ποτίσεις.

Tip #2 : Στις θερμές ημέρες καλό είναι να ποτίζεις περίπου κάθε 4-5 μέρες και σπανιότερα τις ψυχρές μέρες. 


** Ένα άλλο βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ μετά το πότισμα, είναι να αδειάζεις το πιατάκι της γλάστρας εάν σε αυτό συγκεντρώνεται περίσσεια νερού. **


ΑΝΘΙΣΗ 

Το επίφυλλο έχει χαρακτηριστικούς επίπεδους βλαστούς ενώ τα άνθη του ποικίλλουν χρωματικά σε ροζ, φουξ, λευκά ή κόκκινα. Η περίοδος άνθισής του είναι τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα. Ανθίζει κυρίως τις νυχτερινές ώρες ενώ παραμένει ανθισμένο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Άνθος επιφύλλου

ΚΛΑΔΕΜΑ

Τα κακτοειδή γενικά δεν είναι απαιτητικά φυτά ούτε high maintenance. Για την καλύτερη ανάπτυξή του μπορείς την άνοιξη να απομακρύνεις τυχόν ξερούς ή σπασμένους βλαστούς και ξεραμένα άνθη. Έτσι το βοηθάς να ξαναφουντώσει την άνοιξη!

ΛΙΠΑΝΣΗ

Εάν επιλέξεις το επίφυλλο ή κάποιο άλλο παχύφυτο είσαι τυχερός γιατί δεν χρειάζεται λίπανση και επιπλέον θρεπτικά συστατικά. 

Tip #3 : Το extra mile που μπορείς να κάνεις, είναι κατά τη φύτευση να του βάλεις χώμα για παχύφυτα. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα έχει πρόβλημα σε άλλο είδος χώματος. 


Γενικά, αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι τα παχύφυτα και γενικά όλα τα είδη της οικογένειας των κάκτων είναι η πιο καλή επιλογή για σένα, που είσαι σαν κι εμένα και δυσκολεύεσαι να κρατήσεις ζωντανό ένα φυτό. Είναι εύκολα στη συντήρησή τους, δε χρειάζονται πολύ νερό, δεν έχουν απαιτήσεις σε νερό και δεν τα ενοχλεί ο πολύς ήλιος! 

Άρα να ξέρεις, μπορείς να ξεκινήσεις από ένα κακτάκι και να προχωρήσεις μετά σε κάποιο φυτό πιο "ιδιαίτερο". 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις