ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : ΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ


           
           Το περιβάλλον είναι ο χώρος που μας περιβάλλει, ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε. Έχουμε με αυτό μια αλληλεξαρτώμενη και αλληλεπιδρούμενη σχέση από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο και για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό σημαίνει πως η εξέλιξη η δική μας επηρεάζει το περιβάλλον τόσο θετικά όσο και αρνητικά αλλά και το αντίστροφο.

           Από την απαρχή του κόσμου μέχρι και σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στο περιβάλλον, πολλά από τα οποία οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτά είναι και θετικά και αρνητικά. 

           Από τη μια μεριά, θετικά διότι η γνώση, η εξέλιξη των επιστημών, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η περιβαλλοντική συνείδηση έχουν προοδεύσει και χρησιμοποιούνται για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Με τη γνώση, έχουμε πλέον μια πιο σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φύση μέχρι ένα σημείο. Αυτό μας βοηθάει στο να μπορούμε να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να την βελτιώσουμε και να την προστατεύσουμε. Η εξέλιξη των επιστημών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας δίνει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε και να προβλέψουμε ορισμένα φαινόμενα, να βρούμε μεθόδους πιο αποτελεσματικές για την βελτίωση του περιβάλλοντος, επομένως και της ζωής μας. Και η περιβαλλοντική συνείδηση, κάτι που άρχισε να αυξάνεται τα τελευταία κυρίως χρόνια, μας θέτει τους απαραίτητους προβληματισμούς για το τι πρέπει να κάνουμε, πως να το κάνουμε και να σκεφτόμαστε με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουμε κι εμείς όφελος αλλά και το περιβάλλον.

           Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά αρνητικά όσον αφορά στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Μερικοί λόγοι που λειτουργούν θετικά, λειτουργούν και αρνητικά όπως η εξέλιξη των επιστημών και η ανάπτυξη της τεχνολογίας.  Αυτό συμβαίνει διότι εμπλέκεται το κέρδος, πράγμα που σημαίνει πως εμπλέκονται και οι άνθρωποι. Χάρην αυτού του κέρδους υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που λειτουργεί ανεξέλεγκτα και θυσιάζει πολλά για αυτό. Μέσα σε αυτά τα «πολλά», συγκαταλέγεται και το περιβάλλον, το οποίο λαμβάνει όλες τις αρνητικές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τέτοιες είναι τα βιομηχανικά απόβλητα, η αποψίλωση των δασών, η καταπάτηση εδαφών, η λαθροθηρία, οι εμπρησμοί των δασικών περιοχών, η υπεράντληση των υδάτων, η ρύπανση του περιβάλλοντος και του νερού, η αύξηση εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου και άλλες πολλές.

           Το θετικό είναι πως πλέον, γίνονται πολλές ενέργειες, από την επιστημονική κοινότητα και από διάφορους φορείς για την υιοθέτηση της «οικολογικής συνείδησης» και περιορίζονται αρκετές αρνητικές συμπεριφορές, αυτό όμως δυστυχώς ακόμα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Όπου υπάρχει κέρδος, υπάρχουν συμφέροντα και όπου υπάρχουν συμφέροντα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα επιλέγει το χρηματικό κέρδος αντί του συμφέροντός του από το περιβάλλον. Προσέχοντας τον χώρο τριγύρω μας, βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης μας, την σωματική και ψυχική μας υγεία ακόμα και την οικονομική μας κατάσταση, εάν εκμεταλλευόμαστε αυτά που έχουμε ορθά και με σύνεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις