ΓΙΑΤΙ ΝΕΚΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΜΟΥ;


            Όσο όμορφο είναι ένα μπαλκόνι με ανθισμένες και μυδωτάτες γλάστρες, τόσο άσχημο είναι όταν τα φυτά που έχουμε επιλέξει να έχουμε στο χώρο μας μαραίνονται. Η θέα και μόνο ενός ξεραμένου φυτού μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα και να να μας στεναχωρέσει. Για να φτάσει όμως ένα φυτό σε σημείο να ξεραθεί, σημαίνει πως κάτι δεν πήγε καλά. Κάτι δεν προσέξαμε, κάτι δεν προνοήσαμε και κάτι δεν σκεφτήκαμε.

           Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι πως μέχρι το σημείο όπου το φυτό ξεραίνεται μεσολαβούν άλλες καταστάσεις τις οποίες και πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Καταστάσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως “εκδήλωση του προβλήματος”. Αυτή η εκδήλωση μπορεί να γίνει με :
  • αλλαγή στο χρώμα των φύλλων και των κλαδιών
  • μαρασμό των κλαδιών και του κορμού με χαρακτηριστικό γέρσιμο
  • εμφάνιση ζιζανίων στα φύλλα και στον κορμό του φυτού
  • εμφάνιση κηλίδων στα φύλλα
  • δημιουργία σχισμών στο χώμα
  • πτώση των φύλλων
            Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας του φυτού αλλά στις περισσότερες η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε αρκετά προβλήματα εάν ξέρουμε ποιος είναι ο παράγοντας που ευθύνεται για την κακή υγεία των φυτών μας. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα μαρασμού του φυτού προκαλούνται από εμάς τους ίδιους.

            Τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορούν να γίνουν από εμάς είναι :

* Λανθασμένη επιλογή φυτοχώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαφορά στο pH κι αυτό να οδηγήσει σε μαρασμό μέχρι και ολική νέκρωση.

* Λανθασμένη επιλογή ή χρήση ζιζανιοκτόνων . Είναι σημαντικό να ξέρουμε πιο ζιζανιοκτόνο είναι το ωφέλιμο για το κάθε φυτό και σε τι ποσότητες.

* Λανθασμένη επιλογή γλάστρας. Η γλάστρα είναι το «σπίτι» των φυτών και είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή που θα διαλέξουμε πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίζουν οι ρίζες των φυτών και να είναι από καλό υλικό.

* Λανθασμένη επιλογή τοποθέτησης της γλάστρας. Η γλάστρα, ανάλογα με το φυτό που περιέχει πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο μέρος του μπαλκονιού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του φυτού αυτού. Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στον άνεμο και τη βροχή μποροεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

* Λανθασμένο πότισμα. Οι ώρες ποτίσματος και οι ποσότητες του νερού είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως επίσης και η περιεκτικότητά του σε άλατα.  

* Έλλειψη περιποίησης και μεταφύτευσης. Η μεταφύτευση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των. Συμπεριλαμβάνεται στις διαδικασίες περιποίησης και κατά τη διάρκειά της απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταστραφούν οι ρίζες και η επιλογή του φυτοχώματος κι εκεί να είναι σωστή.

            Εκτός από τον παράγοντα «άνθρωπο» προβλήματα μπορεί να προκληθούν και από κλιματικούς παράγοντες, κακούς σπόρους ή και ζιζάνια που μεταφέρονται από το ένα φυτό στο άλλο. Αυτοί οι παράγοντες δυστυχώς δεν μπορούν να υπολογισθούν, μπορούν όμως να περιοριστούν. Γι’αυτό το ιδανικό είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον παράγοντα «άνθρωπο» ώστε να έχουν τα φυτά μας σωστή ανάπτυξη και να αντέξουν όσο το δυνατό περισσότερο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις