ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης. Ένας μήνας ζεστός, γεμάτος χρώματα και καλή διάθεση. Και τι πιο όμορφο από ένα μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια και μυρωδικά ενίοτε και λαχανικά. Αφού έχουμε αποφασίσει τι είδη θέλουμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και έχουμε μάθει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε είδος, μπορούμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση των επιλεγμένων μας ειδών είτε με σπορά είτε με ήδη ανθισμένα γλαστράκια.

Για να έχουμε ένα ανθισμένο μπαλκόνι το Μάιο συνήθως ξεκινάμε τη σπορά νωρίτερα αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν το κάναμε αυτό, είτε γιατί αποφασίσαμε να ασχοληθούμε τώρα με το μπαλκόνι μας, είτε γιατί είχαμε κάποια φυτά τα οποία καταστράφηκαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι υπάρχουν αρκετά ήδη τα οποία μπορούμε να σπείρουμε τώρα, στο τέλος της άνοιξης. Αυτά είνα είδη λαχανικών, λουλουδιών αλλά και βοτάνων-μυρωδικών.

Λαχανικά μπορούμε να σπείρουμε σε παρτέρια στον κήπο μας καθώς και σε γλάστρες. Επιλέγοντας το καταλληλότερο χώμα και θέση για αυτά μπορούμε να σπείρουμε τα λαχανικά και τα φρούτα των οποίων η πρώτη συγκομιδή γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες εώς και το τέλος του φθινοπώρου.
Τέτοια είναι :                 
1. Αρακάς
2. Κολοκύθι
3. Φασολάκια          
4. Ρόκα
5. Παντζάρι
6. Πεπόνι
7. Μπάμια
8. Τομάτα
9. Πιπεριά
10. Αγγούρι
11. Καρότο 

Τα λουλούδια που μπορούμε να φυτεύσουμε υπό τη μορφή σπόρων αλλά και βολβών σε γλάστρες αλλά και σε μεγαλύτερους χώρους είναι :
1. Άνθη του γένους Λίλιουμ  
2. Ηλίανθους
3. Πανσέδες
4. Βιολέττες
5. Ντάλιες
6. Γαρύφαλλα
7. Ορτανσίες
8. Πρίμουλα 
9. Γεράνια    
10. Τουλίπες
11. Σκυλάκια

Πέραν όμως των λαχανικών και των λουλουδιών μπορούμε να σπείρουμε και διάφορα μυρωδικά και αρωματικά είδη όπως :
1. Δενδρολίβανο  
2. Μαϊντανός
3. Λεβάντα
4. Βασιλικός
5. Δυόσμος
6. Μέντα
7. Άνηθος
8. Λουίζα
9. Σιτρονέλλα
10. Αρμπαρόριζα
11. Μελισσόχορτο

Κατά τη σπορά αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα φυτά μας να προστατεύονται από τον έντονο αέρα και σε ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια να ποτίζουμε περισσότερο κυρίως τις βραδινές ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί. Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τα βήματα φύτευσης και μεταφύτευσης μετά την φύτρωση. Κατά τη μεταφύτευση πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις ρίζες των φυτών μας έτσι ώστε να μην κοπούν και να απλωθούν σωστά στο χώμα της νέας γλάστρας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις